Ahad, Mei 16, 2010

ayam ala Kasim

www.tips-fb.com
Ayam ala kassim ni dipasangkan dgn nasi aswan diatas tu...sedap ayam ni..wangi bau aroma daun kari..nak masak pun senang dan ringkas...resipi dr dapur Noreen...resipi asal dr azura Suhaimi@MyR...terima kasih pd keduanya..

Bahan-bahan:
1/2 ekor ayam - dipotong kecil
3 sudu besar cili kisar - kalau suka pedas boleh tambah
2 sudu besar kicap pekat
3-4 tangkai daun kari
air secukupnya
garam dan gula secukup rasa

bahan2 kisar:
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
1 inci halia

cara:
  • gaulkan ayam dengan garam dan serbuk kunyit
  • kemudian gorengkan ayam tadi separuh masak
  • angkat dan ketepikan
  • panaskan minyak
  • tumiskan bahan2 kisar dan cili kisar sehingga wangi dan pecah minyak
  • masukkan daun kari dan kacaukan rata
  • biarkan seketika sambil dikacau selalu
  • kemudian masukkan kicap pekat dan tumiskan sehingga kuah agak kering sedikit
  • masukkan pula ayam dan sedikit air (kepekatan dan kecairan kuah bergantung pada selera masing2)
  • akhir sekali masukkan garam dan gula secukup rasa
  • kacau dan biarkan sehingga ayam masak dan empuk
  • angkat dan hidangkan dengan nasi putih, nasi minyak, nasi tomato dan lain2

note: masakan lama, senang dan sedap


Share |

2 ulasan:

ain berkata...

sedap mkan ngan ns aswan tu!!

Yana berkata...

Slm k.zai...saje singgah nak tgk resepi..rasa2 nak buat ayam ala kassim nie..Yana ambik resepinya yer...TQ....