Selasa, Mei 11, 2010

Cream Cheese Buttercake Tart

www.tips-fb.com
Sebenarnya ni nak perabihkan stok cream cheese kat dlm peti ais tu...takut gak expired..sayang membazir plk...aritu intai2 kat dapur cikgu zana nak cari resipi tart ni...pernah nampak dulu..mcm tingin plk nak wat...resipi buttercake zana amik dr dapur Diana...jenuh gak nak menerap kulit tart ni...byk gak satu adunan...last sekali kulit tart tak cukup,filing masih ada...terus masukkan dlm paper cup..jadilah sebahgian nya cup cake tanpa icing...esok nya bawa ke ofis,tinggal kan sikit je kat umah...habis selesai...tima kasih zana atas resipi ni..sedap tart + kek...

Tak comeyy nya kulit tart ni...tak cukup botox...

Pastry Manis

Bahan2nya:
200 gm mentega
100 gm gula aising
1/4 st esen vanila
1 biji telur
420 gm tepung
1 sb susu tepung


** Jem pilihan secukupnye.. sy guna jem nenas.. bluebery abis stok..(akak guna bluebery filing)

Cara-cara membuat pastry
1. Putar mentega & gula hingga gebu
2. Masukkan telur & esen putar hingga gebu3. Masukkan tepung & susu dan gaul sebati
3. Tekan pastri dlm acuan . Tusukkan garfu dikulit pastri dan letakan sedikit jem kegemaran.

Cream Cheese Buttercake

Bahan:-
100 gm mentega
100 gm cream cheese (..guna Philladelphia cheese)
125 gm gula kastor
3 biji telor (kecil)
125 gm tepung gandum (..guna tpg naik sendiri..)
1 sudu teh baking powder(..tak letak..)
sedikit jam (ikut pilihan)

Cara Membuat:-
1. Ayak tepung bersama baking powder.
2. Dalam mangkuk besar, pukul mentega, cream cheese dan gula hingga sebati (kembang dan memutih).
3. Masukkan telor sebiji demi sebiji. (Pukul telor setiap kali dimasukkan hingga sebati baru dimasukkan yang seterusnya.) Setelah semua dimasukkan, pukul agak lama sedikit hingga kembang, putih dan ringan.
4. Kemudian barulah dimasukkan tepung dan kaup balikkan satu arah hingga adunan sebati.5.
5. Sudukan adunan kek (paras rata menutupi jem) ke dalam acuan pastry tadi.
6. Bakar dengan suhu 180 C selama 20 minit @ hingga masak.
Share |

2 ulasan:

mummyseri berkata...

salam kak zai..menariklah resepi ni..dapat rasa 2 terus tart dan kek..
best kak..

ain berkata...

bc entry akak ni, terigt cream cis sy dlm freezer, berlari ler gi tengok expired date. aduhaiii..lama dah xpired, 1st feb tu hari. membazir..membazir!!!