Khamis, Mei 13, 2010

Udang Goreng Kunyit

www.tips-fb.com
Malam ni masak lauk yg senang dan ringkas...ikut bahan yg ada dlm peti ais je...cepat dimasak dan sedap dimakan dan layan bersama ikan asam pedas dan telor masin...resipi dr dapur E-na yg kat Jepun tu..ramai yg dah wat ni...minta izin c&p resipi yer....

Udang Goreng Kunyit LK
Bahan-bahan:
  • 10 -12 ekor udang di bersihkan
  • 1 biji piman / capsicum / cili hijau dan cili merah
  • sedikit bunga kobis / carrot
  • bawang besar - dipotong bulat
  • sehiris halia - dicincang halus
  • 2 ulas bawang merah - dimayang
  • 1 ulas bawang putih - dimayang
  • sedikit serbuk lada hitam (optional)
  • cili padi (optional)
  • sedikit air
  • serbuk kunyit
  • garam

Cara Memasak:

  1. Udang di gaul dengan garam dan kunyit secukup rasa.
  2. Panaskan minyak dan tumis bawang putih, bawang merah dan halia cincang sehingga naik bau.
  3. Masukkan sedikit air dan bunga kobis.
  4. Bila bunga kobis separuh masak masukkan udang, piman, dan hirisan bawang besar.
  5. Jika terlalu kering tambahkan sedikit lagi air.
  6. Bila hampir masak masukkan sedikit serbuk lada hitam jika suka. Perasakan garam.
  7. Kacau dan tutup api. Sedia untuk di hidangkan panas-panas. Selamat mencuba hidangan yang ringkas dan cepat untuk disediakan.
Share |

2 ulasan:

ain berkata...

kak zaii...ada lagi ke udang.nak sikitt!!! hr ni mcm mls nak masak.hihi

dZana berkata...

slm k zai...
selalu beli udang.. tpi jadi udg goreng jer.. msk cam ni mmg bestt..