Ahad, Jun 06, 2010

Beef Lasagna

www.tips-fb.com
Salam semua...lama tak bersiaran...windu gak ni pd kengkawan...kadang2 bila angin kuskus dah menyerang...tu yg lama bertapa tu...hari ni nak ber'n3' dgn lasagna...dah wat semalam ni...cilok resipi dr umah Hana...minta halal ye Hana letak resipi kat sini...sedap lasagna ni wat minum petang...

Bahan-bahan
  • 8-10 keping kulit lasagna - guna jenama SAN REMO instant lasagna
  • 300g daging cincang
  • 1/2 biji bawang besar holland - cincang
  • 2 ulas bwg putih - cincang
  • 1 tin sos spaghetti original
  • 3 sudu besar tomato puree@ 2 biji tomato cincang
  • 1/2 biji carrot - potong dadu (optional)
  • 3 biji cendawan butang - hiris nipis
  • 1 sk oregano
  • Air
  • minyak zaitun
  • garam, gula secukup rasa
  • keju mozarella secukupnyer


  • UNTUK SOS PUTIH
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 2 1/4 cawan susu segar
  • 1/3 cawan keju pilihan
  • 3 sudu besar butter
  • lada hitam, garam
Cara-cara
  • Rebus kulit lasagna instant mengikut arahan peket. (hana rebus dengan sedikit minyak) Tapi ada jenis lasagna yg tak perlu direbus. Kemudian ketepikan.(akak rendam sekejap dgn air sejuk supaya lembut)
  • Panaskan minyak zaitun, tumis bawang putih dan bawang besar hingga naik bau. Masukkan daging. Kacau hingga daging bertukar warna. Masukkan pula tomato puree@tomato cincang. Masak hingga tomato hancur. Kemudian masukkan sos spaghetti, carrot, mushroom, oregano, garam dan gula secukup rasa. Masukkan sedikit air jika kuah terlalu pekat. Masak hingga mendidih dan ketepikan.
  • Utk membuat sos putih , satukan semua bahan dan kacau di atas api yg kecil hingga pekat.
  • Sediakan mangkuk yg bersesuaian utk membakar. Susun kulit lasagna, kemudian sapu rata sos daging... sapu pula sos putih dan taburkan keju mozarella (jika inginkan rasa cheese yg lebih pada setiap lapisan. Jika tak nak ltk pong tk mengapa.) Lapiskan lagi dengan kulit lasagna dan ulangi proses tadi hingga habis. dan last skali adalah sos putih. taburkan keju dan sedikit daun parsley jika suka.
  • Bakar selama 40-60min atau hingga permukaan lasagna keperang2an. Boleh dimakan sejuk atau panas.
Share |

4 ulasan:

Jamie berkata...

Sedapnya.. nampak elok dan kemas jer lapisan tu, kalau saya buat takleh nak potong, serabai jer..hahaha

zaidharis berkata...

huih,
sedapnya,
ada lagi tak,
hehe..

Fiza Nordin berkata...

lasagne sheet sy dah lame bertape dalam lemari tu...nak buat malas sungguh...hai payah sungguh kalau dah kene penyakit M...

Mamamya berkata...

salam kzai...

saya minta izin ambik resepi lasagna ni yer...dulu dah penah buat...tp x brp menjadi....kali ni nak try guna resepi nih..sbb balance lasagna sheet tu ada lagi....

tq kzai... :)