Selasa, Jun 15, 2010

Mee Bandung Muar Adami

www.tips-fb.com
Salam semua...ni baru dapat perencah mee bandung yg diidamkan...sebenarnya bila tgk orang wat..kita pun dah rasa terliur...mmg tak pernah ternampak perencah Adami ni kat mane2...tapi bila tengok kat umah Hana aritu,tu yg nak cari juga..lagi pun tak tahu yg mana satu yg sedap..alkisah nya terjumpalah plk kat JJ...terus sambor je dua peket...ni amik resipi dr dapur Hana dan resipi asal dr dapur CMG...mmg sedap guna perencah ni ada rasa udang kering segala...tq semua...

Nak tayang gak perencahnya kat sini kalau sesiapa yg nk cari!!!!

Bahan-bahan

  • 1 kg mee kuning
  • 300 g daging
  • 10 - 15 ekor udang besar
  • 3 pokok sawi hijau
  • 1 biji tomato, belah 4
  • Garam dan sedikit gula
  • Air secukupnya
  • 1 bungkus perencah mee bandung "Muar" (seperti gambar di atas)
  • 5 - 6 biji telur
  • 5 biji bawang merah, dihiris
  • 2 ulas bawang putih, dihiris
  • 3 keping tauhu, digoreng, hiris nipis*
  • Hirisan daun sup*
  • Hirisan cili merah*
  • Belahan limau kasturi*(*bahan sampingan)

Cara-cara
  1. Daging dihiris nipis, rebus dengan 1 inci halia (dititik) hingga empuk, ketepikan. Kupas udang, cuci kulitnya dan rebus 10 minit. Kisar kulit udang hingga halus dan tapis untuk stok. Ketepikan. Udang dicuci bersih dan toskan. Cuci bersih sawi, asingkan daun dan batang sawi, potong batang sawi dan kerat daunnya. Ketepikan.
  2. Panaskan sedikit minyak dalam periuk (mat guna kuali). Tumis hirisan bawang putih dan merah hingga harum, masukkan perencah mee bandung dan kacau rata. Tuang air rebusan daging bersama dagingnya, stok kulit udang dan air secukupnya (anggaran 800 ml atau ikut keperluan). Biar mendidih.
  3. Kecilkan api dan pecahkan telur satu persatu dan masak perlahan hingga telur timbul. Kemudian masukkan batang sawi dan udang. Tambah garam secukup rasa dan sedikit gula. Akhir sekali masukkan daun sawi dan tomato, masak sekejap dan rasa, jika ok, boleh matikan api.
  4. Penyediaan Mee Bandung Muar:- Cuci mee kuning dan celur sekejap, angkat toskan dan isi kan ke dalam mangkuk sesuai. Tuang kuah bersama2 isi dan satu biji telur untuk 1 mangkuk. Tambah bahan2 sampingan dan hidangkan segera.....Memangg Syiokkkk!!!!!
  5. Catatan Mat Gebu : Untuk telur tu, mat masak asing, cedok keluar kuah mee bandung (anggaran 2 cawan) dan isi kan ke dalam kuali "non-stick", gunakan api kecil, pecahkan sebiji telur dan biar masak hingga kuning telur mengeras. Angkat dan alihkan ke dalam periuk kuah mee bandung. Ulangai proses sama sehingga telur habis.
Share |

4 ulasan:

ain berkata...

saya pun ada gak perencah yg sama, beli bulan 3 yg lepas. sampai la ni...tak buat2 lagi, everytime nak buat asyik x jadiiii je sbb anak2 tak mau. aduhhh...takkan saya yg nak melantak sakan sorang2!!

JaSSNaNi berkata...

sedapnyeeeeee.......

gluppppp glupppp.. telan air liur ni...

wow.. dapat sepinggan ni sure tangkap lentok punya.. meletoppp..

SITI HAJAR MEGAT FAUZI berkata...

sedapnyer balik mesia nie nk beli la...dapnyer...open haouse raye leh buat jamu tetamu =)

Iryani Noor berkata...

Salam..
boleh saya tau, kat mana nk dpt kn perencah ni..
JJ mana ekk??