ROTI JALA (PERISA PANDAN):
Bahan-bahan ( 3 - 4 orang ):-
- 3 cawan tepung gandum
- 2 1/2 camb minyak masak
- 1 camt garam
- sedikit pewarna kuning (*akak tukar kaler daaa...)
- 1 biji telur
- 2 1/2 cawan air/santan/ susu segar - *Note: adunan nampak agak pekat so akak tambah jadi 3 1/2 cawan dan adjust camni: (2 cawan susu segar+1 1/2 cawan air)
- beberapa titis pandan paste + sedikit pewarna hijau (*ni akak tambah)
- Blendkan semua bahan di atas hingga sebati. (Kalau nak tahu adunan dah boleh jala ke belum, cuba masukkan sesenduk ke dalam acuan. Kalau keluarnya tak putus-putus maknanya dah boleh di jala menggunakan kuali non stick. Kuali biasa pun boleh asal tak melekat.)
- Lepas jala atas kuali biarkan dalam beberapa saat. Kalau dah masak tak payah dibalik terus aje di angkat dan digulung.
- Bila dah siap bolehlah dimakan dengan kuah dal atau kari ayam.
NOTE:
Kepada kawan2 yg bertanya tentang mcmana acuan dan mcmana cara nak buat roti jala bolih lihat kat sini untuk cara menjala dan kat sini mcamana acuannye...bahan2 mudah didapati dirumah dan di modified sendiri....hehehe...terima kasih byk2 kepada penciptanya dr Maz@Ilham dapur...akak minta izin pd Maz ye utk tunjukan disini...cubalah utk kelainan..selamat mencuba!!!!!
5 ulasan:
cantiknya roti jala tu. nampak sedappp sangat.
betul kata ibu zaaz tu, cun betul roti jala akak. sama je semuanya!
betul, cantik betul roti jala tu, acuan apa yg akak guna?
salam kak zai...yelah akak,cantik sungguh roti jala akak tu...dengan warnanya dengan saiz dan coraknya..memang menawan...
kak zai..kalau tak silap kat kedai daiso ada jual acuan ni siap ada lubang atas dia (3 jalur) so just potong je lubang ikut sesuai besar or kecil..then picit je botol tu..
Catat Ulasan