Khamis, Julai 15, 2010

Kek Chiffon Oren

www.tips-fb.com

Orang dah kebah demam...kite baru nk mula...biasalah selalu je tertinggal ketapi...dah wat hari sabtu lagi..sbb masaalah tnet yg tal habis2 wat hal...tertangguh sajelah nk n3...ni baru pertama kali wat kek chiffon ni...mmg tak pernah wat pun sebelum ni...sbb kt umah ni takde peminat tegar...sendiri wat...sendiri mamam...jadi sedekah je pd yg minat...kek ni mmg lembut giler dan lembab..tapi yg musykil nya,kek ni tak npk bersarang mcm org lain wat...tekstur sarangnye halus sgt...ntah ape yg terkurang atau terlebih pun tak taulah...sedap ttp sedap...resipi dr dapur CMG...resipi asal dr blog Gert...tq semua ya...


BAHAN A :-)
1 3/4 cawan tepung berserbuk penaik (self-raising flour*
1/8 camca teh garam halus*(*disatukan dan diayak)
6 kuning telur gred A
1/2 cawan gula halus
1 biji oren, diparut kulitnya
3/4 cawan jus oren
1/4 cawan minyak jagung/sayur

BAHAN B :-)
6 putih telur gred A
3/4 cawan gula halus
1 camca teh cream of tartar

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan oven pada suhu 175C. Dalam satu bekas, pukul kuning telur dengan gula hingga larut, masukkan kesemua bahan2 A dan kacau hingga semua sebati. Ketepikan.
  2. Dalam bekas lain yang bersih dan kering, putar putih telur hingga berbuih, masukkan gula halus dan cream of tartar, terus memutar dengan kelajuan tinggi hingga putih telur kental.
  3. Ambil 1/2 bahagian putih telur dan gaul dengan no. 1 sehingga rata. Masukkan baki putih telur tadi dan gaul hingga sebati. Taung dalam tin chiffon berukuran 10 inci (JANGAN lenser tin dgn mentega atau minyak), bakar selama 1 jam hingga kek masak. Test dengan mencucuk lidi sate dibahagian tengah kek, jika keluar bersih, kek masak.
  4. Terlungkupkan kek dan biar betul2 sejuk (dalam 1 - 2 jam), baru disisip tepi kek dengan pisau untuk dikeluarkan. Boleh dihidangkan...

Share |

1 ulasan:

Sari Yusa Ibrahim berkata...

teringat lak dulu-dulu, my sis gila buat chiffon kek ni..