Ahad, Oktober 31, 2010

Congo Bars

www.tips-fb.com
Teringin gak nak wat congo bars ni...mana leh tahan ramai yg dah wat...proses pembakaran ni petang tadi...rasa ala2 brownies & cookies ni mmg mengasyikan bila mengunyah...sesiapa nk wat mmg kena kurang kan penggunaan gula dr resipi asal...sbb dh ada coklat kt dalam tu yg menambahkan manis lagi...akak wat mmg kurangkan gula dan coklat tp tmbh segenggam kismis...tu yg mcm tak cukup coklat dan tak berseri je nguper nya...itu pun masih manis gak lagi...pepun ttp sedap rasanya...tp kulit tak chewy lah mcm izah...sbb kurangkan gula kot...resipi asal dr Rima Spore tapi Rima cedok dr sini dan sini...dan akak plk cilok dr umah Izah pencinta Muffin yg telah ditrasletkan...tima kasih semua share resipi...

Source: RIMA

Bahan-bahannya:

2 3/4 cawan tepung serbaguna (all purpose flour) - saya guna gandum
2 1/2 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh garam
2/3 cawan butter- dilembutkan - saya guna 150gm
1 lb. gula perang lembut(light brown sugar)- saya guna 310gm- guna 250gm
3 biji telur
1 sudu teh vanilla essence
11.5 ounce milk coklat chip - saya guna 200gm coklat dicincang- guna 100gm coklat van houten
1 cawan kacang pecan dicincang- saya guna kacang gajus- guna sikit badam
segenggam kismis hitam- saya tambah- sama gak



Caranya:

Menggunakan mixer:

Ayakkan tepung bersama baking powder dan garam ke dalam mangkuk yang besar dan ketepikan.
Satukan butter dan gula perang menggunakan mixer sehingga benar-benar sebati.
Masukkan telur satu persatu dan sebatikan dengan perlahan-lahan menggunakan mixer.
Masukkan pula essence vanila dan sebatikan.
Kemudian masukkan adunan tepung dan sebatikan.
Akhirnya masukkan pula coklat chip dan kekacang, dan satukan.

Ghuper sebelum pembakaran....

Menggunakan tangan:

Ayak tepung, baking powder dan garam, ketepikan.
Satukan butter dengan gula sehingga benar-benar sebati. Disarankan menggunakan belakang sudu untuk memudahkan kedua-duanya sebati.
Masukkan telur satu persatu ke dalam adunan butter dan gaul sebati setiap kali telur dimasukkan.
Masukkan vanila, kacang dan coklat.
Akhirnya masukkan adunan tepung.

Griskan loyang 13x9 dengan sedikit butter. Bakar pada suhu 170 C selama 30 minit.- akak guna loyang 10" x 10"

Share |

5 ulasan:

izahdaut berkata...

ooo permukaan die tu tak menggelupas tu sebab kurang gule ye kzai..a ah la kan, gula kan dia akan chewy lagi...patut la banyak guna gula.hehe.. tapi memang manis sikit la menda alah ni sebab nak dapat rasa chewy ngan kacang2 n coklat tu digigt sedap tu, kan.naik la kencing maniss..hehee

mummyseri berkata...

salam kak zai..wah akak pon dah buat..
mntak sikit kak..

Watierman, rmanbkr berkata...

Salam Kak Zai...nak wat juga tapi bab kencing manis tu kena fikir dua kali...huhuhu!

Ayu berkata...

salam kzai,
alcongo bars, sudah kedapur kzai dah..

Mama Iman berkata...

rasa macam soft cookies ke? kalu cmtu, nk gak try wat... dah lama cari resepi utk buat soft cookies mcm kat kedai famous amos tu...