Ahad, November 28, 2010

Ayam Pong Teh

www.tips-fb.com
Dah jemu hari2 dgn lauk melayu...hari ni cuba masak masakan nyonya peranakan plk....tapi tu lah kan...akak letak dah terkurang kicap dan terlebih tauco plk...tu yg tak npk kuah nya gelap berkicap dan juga kuahnya agak pekat sikit...tapi rasa tetap maintain...resipi dr dapur CMG...sedap masakan nyonya peranakan ni...

BAHAN-BAHANNYA :-)

800 g ayam, dipotong ikut suka, cuci bersih dan toskan
1 inci halia, tumbuk halus
1 camca teh serbuk kunyit
1/2 camca teh garam
20 biji bawang merah*
8 ulas bawang putih*(*dikisar halus)
1/3 cawan jus asam jawa
1 inci halia, dititik
3 - 4 biji kentang, kupas dan belah 4 setiap biji, rendam dalam air
10 kuntum cendawan butang (mat guna yg dalam tin jee)
3 biji cili merah, dibelah tapi tak putus, rendam dalam air
1/2 cawan taucho, dihancurkan
1 pokok daun sup, potong kasar2
1 liter air
2 camca besar kicap cair
2 camca teh kicap pekat
Sedikit gula
Hirisan daun bawang untuk hiasan

ARA MEMBUATNYA :-)
  1. Gaul ayam tadi dengan 1/2 camca teh garam, serbuk kunyit dan halia tumbuk hingga rata, perap 1 - 2 jam. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus dan halia titik hingga harum, masukkan taucho dan tumis hingga terbit minyak. Masukkan ayam dan gaul, biar ayam kecut sedikit.
  3. Tuang air, jus asam jawa dan masukkan kicap pekat, kicap cair, kentang dan cendawan butang. Kacau rata dan biar mendidih. Masukkan daun sup dan kecilkan api. Renih 25 - 30 minit hingga ayam dan kentang empuk.
  4. Masukkan sedikit gula dan belahan cili merah. Rasa dan jika perlu tambah sedikit garam. Hias dengan hirisan daun bawang sebelum dihidangkan bersama nasi hangat dan sambal belacan....
Share |

2 ulasan:

NoorMasri berkata...

Salam...

Nampak cam sedap ayam tu, boleh la try jugak nanti

Lin Rosly berkata...

Salam KakZai....

Pernah dengar tapi tak pernah makan....boleh cuba nanti...