BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan nasi
2 cawan tepung gadum
2 cawan tepung beras
1 cawan gula perang (brown sugar)
3/4 cawan gula pasir (guna semua gula pasir pun ok, tapi manis, pandai2 adjust yea)
2 1/2 cawan air
2 camca teh instant yeast (mauripan)
Sedikit pewarna (jika suka) - guna warna pink,hijau apple dan warna asli
Kelapa parut + secubit garam, gaul rata
CARA MEMBUATNYA :-)
- Kisar nasi tadi bersama air, tuang air sedikit demi sedikit. Kemudian masukkan gula perang dan gula pasir, kisar sampai sebati.
- Dalam satu bekas, campur tepung beras, tepung gandum dan instant yeast, gaul rata dan tuang no. 1 ke dalam no. 2 dan gaul rata hingga sebati. Tutup bekas tadi dan perap 3 jam.
- Panaskan kukusan, balut penutup kukus dengan kitchen towel bersih. Bahagikan adunan kpd 3 bhgn dan warna kan mengikut kesukaan masing2. Sapu acuan apam dengan sedikit minyak makan dan sudukan adunan apam tadi 3/4 atau hampir penuh. Kukus 15 minit.
- Keluarkan apam dari acuan dan hidangkan dengan parutan kelapa tadi....
12 ulasan:
assalammualaikum..
apam ni dlm list..
sedapnya kak nak 2 bijon ye..
salam kak.. sungguh comeyyy... kita nak spoloh ketul er! lapa la sejuk2 nih...
cunnya apam tu kak, comei2...
cunnya apam tu kak, comei2...
cunnya apam tu kak, comei2...
salam maal hijrah buat kzai & family ya..apam ni masih lagi belum terbuat2 ..hehe bila lah tu nak buat ya kak?..hehe
comel2.. nak 2 ketul boleh :)
sedapnye apam! nampak cantik aje naik
Salam Kzai,
gebunya apam, mintak 2-3 ketui..ni yg teruja nak mengapam nie...bila lah nak sampai seru.
SELAMAT MENYAMBUT MAAL HIJRAH KZAI..
APAM TU ADA TINGGALKAN UTK LIN TAK....SEDAPNYA...BETUL2 BUAT LIN TERTAWAN!
huhuhu.....gebusnya..bak mai sepinggan 2....
waaaa........ nk buat jugak la. tq for the recipe..
Catat Ulasan