RESEPI BISKUT KOKO RANGUP
by : kak.yani myresipi
olah 3 adunan oleh : hanamemories.blogspot.com
Bahan-bahan (size loyang 20x20cm)
- 150g mentega tanpa garam- hana gune butter biasa je
- *210g tepung
- *40g serbuk koko
- *120g gula perang
- *1/2 sk serbuk kulit kayu manis
- *1/2 sk baking powder
- *1/4 sk garam @ secubit
Cara-cara
- Potong mentega 1 cm. pastu masukkan ke dalam peti sejuk. Panaskan oven ke 180C. Alas dulang/acuan dengan oven paper.
- Ayak semua bahan-bahan yang bertanda *. Keluarkan mentega tadi dari peti sejuk. Ramas-ramaskan dengan bahan ayak sehingga jadi berketul-ketul seperti breadcrumbs.
- Ambik 2/3 dari adunan tadi. Masukkan ke dalam acuan dan tekan-tekan biar jadi sekata dan padat. Ambik adunan yang selebihnya tabur-taburkan ke atasnya.
- Bakar selama 25-30 minit.
- Potong memanjang 1-1.5cm ketika masih panas-panas. Kemudian sejukkan.
4 ulasan:
Dlm resipi ada serbuk kulit kayu manis. Tu yg special tu. kena try buat nih. Tq laling for the resipi.
salam kak zai.. akak sihat? lama tak sembang2 ngan akak..
dah lepas2 raya kalau buat biskut mesti laku... kalau time raya ada byk biskut lambat habisnya... btl kata kak zai.. sambil tgk tv mengunyah biskut sedar2.. tinggal habuk je.. hehe...
salam kak..
mkn ni smbil berblogging..confirm 1 balang dah abis pun tak sedar..
wah dah smpi sini ye kak sekutnya mmg teruja nak buat ni
Catat Ulasan