Ahad, Januari 09, 2011

Kek Alunan Kasih

www.tips-fb.com
Masih tak kebah lagi demam tsunami kek alunan kasih ni...akak ni sahut seruan dr nor@secubit garam dan tak mahu ketinggalan merasai...kawan2 ramai dah try...tak tau lah mungkin akak org terakhir kot..atau ada lagi ke kawan2 yg masih queue dlm list nk wat kek ni...mmg rasa puas hati buat kek ni..nk buat pun senang tak perlu berlayer berulang kali...akak buat ni petang tadi sbb kawan lama akak datang umah sambil sembang2 dan pekena teh...semua dah tahu sumber resepi ni dr Puan Mastura Yasak-FB(Kongsi Resepi)...tapi akak amik dr dapur Nor@Secubit Garam..sbb Nor dah menyeru2 kan...tima kasih semua nya...

KEK ALUNAN KASIH
(Sumber : Pn. Mastura Yasak - FB {Kongsi Resepi})
sumber : AmFlora
sumber: K.Nor@SecubitGaram
sumber:Kzai@teratakimpian

Bahan:
5 Biji Telur
1 ½ cwn Planta atau (250g) - akak ltk 250g butter
2 ½ cwn tepung gandum (ayak sekali dgn baking powder)
2 cwn gula halus (boleh kurangkan..sy guna 1 ½ cwn je)
1 sudu kecil baking powder
½ cwn susu cair**
1 sudu kecil esen vanilla (bole guna perasa lain juga) - akak guna esen oren
*Sebuk koko (secukupnya)
*Pewarna ( ikut citarasa masing2..)
*sediakan tapis teh yg halus..utk ayak serbuk koko.

Cara2:
Pukul planta/butter dan gula smpai kembang...
Masukan telur satu persatu..pukul lg smpai kembang
Masukan *esen vanilla, susu cair…gaul hingga sebati dan masukan tepung sedikit demi sedikit..
Bahagikan dua bahagian..campurkan pewarna pink dan satu bhgn pwrna hijau…
Griskan loyang dan tabur sikit tepung..masukan adunan pink..ratakan dlm loyang dan
ayak *serbuk koko menutupi lapisan pertama…ayak nipis2 jer..
Then masukan lapisan kedua..warna hijau..ratakan perlahan2.. (jgn smpai serbuk koko di lapisan pertama td terangkat)…ayak serbuk koko di atas lapisan kedua..
Mcm tu lah seterusnya..smpai adunan abis…
Bakar lebih kurang 45min..160 Degree ikut oven masing2…
Pengalaman sendiri :
Utk membuat lapisan kaler2 tu biar tebal sbb bila kita melapis & meratkan adunan tersebut
serbuk koko tak akan terikut sama. Tapi bila adunan yg nak kita lapiskan itu agak nipis/sikit
bila nak meratakan lapisan tu, serbuk koko akak tertarik sama - nanti corak tak akan jadi cantik.

**
gula K.Nor guna 11/2 cawan jer - akak pun sama
susu cair K.Nor letak 1 cawan - pun sama
adunan kuning + vanila
adunan hijau + paste pandan
adunan merah + paste strawberry.

Share |

17 ulasan:

Nieza berkata...

salam kak zai...dtng mlm2 intai dapur akak ni nampak kek alunan kasih cun la....sedap ni saya pun dh pernah buat dah dulu..tapi tgk akak buat lagi lawa ni..:)

openid berkata...

Aduii cantiknye kek alunan kasih dia. :)
Ijan

Sofea berkata...

tergodanyer tgk kek alunan kasih k.zai.....cantikkkk! ;)

Mas berkata...

kak zhai...cantiknya kek tu beralun2.....suka mas tengok....sedappkan kak kek tu...

hana berkata...

salam kak.... cantik banget! lom terbuat2 lagi... biler ntah.. hihi...

Yatie berkata...

Salam Kzai,
Tangan akak mmng senilah...cantik je kek2 yg akak buat...suka tngk kek alunan kasih akak...cun abessss...

Ida Ddapur berkata...

slm kak....aduhhh waduhh..mmg terguda tgk alunan kasih tu k'zai...ida dah buat, tapi tak der la secantik akaknyer...tak sempat nak snap pic pun...ada simpan sikit utk snap pic..balik dr kedai tgk bebudak dah amik mkn abih dah..ni nak kena buat lg ni

JaSSNaNi berkata...

cantekkkkknye....
:D

kakchik@ella berkata...

sgt admire org yg ada kesabaran utk buat kek2 camni. hihi ..

fara dean berkata...

salam kak..
cantiknya alunan kasih ni..
sy tgk dulu dr kak zaleha..
teringin nak buat..
rasa dulu akak punya ye..

ilahjy berkata...

kak zai cannnnnnnnteeeekkkkknyeee...ilah mmg suka kala ni hehehe...minta sepotong nak rasa..

anymz berkata...

kzai,berseri2nya kek beralun akak nih..cantik sgt2..nak makan pun tak sampai hati.hehe

marinahunny berkata...

kak, nk buat la tp xde plak mesin yg nk pukul adunan smpai kembang. pukul dgn tangan jadi tak?

Ayu berkata...

salam kzai,'cantik betul kek alunan ni!!!colournya very vibrant dari jauh dah nampak dah!!..

Mrs. Asida berkata...

kena betul ngan namanya Alunan Kasih. Tgk ajer dah ceria, kasih menusuk kalbu.. :)

garlutti berkata...

Hi .. visiting your blog again ... I love these cakes you posted look very tasty. greetings from Spain.MARIMI

nur easy berkata...

salam singgah. cantinya warna kek ni. cam nemo ;)