Ahad, Januari 16, 2011

Kek Choklat Moist

www.tips-fb.com
Ni semalam punya projek...tak sempat nak posing2 maut...sbb tetamu dah sampai.Jadi layan je lah kek yg tinggal balance ni saje,sbb dh bekal kan pd tetamu bawa balik.Sedap dan moist kek ni,tmbh lg bertoping..akak belah dua kek ni dan tengah2 sapu toping,kemudian toping lg kt atas nya dan keliling...kalau mkn mmg tak hengat diet...resipi dr Kak Izan@MyR .takde modal nk citer2...layan je gambar kek yg sedap ni..Tima kasih pd yg empunya resipi.

Bahan-bahan ( 21 x 21 cm )

  • 2 cawan tepung gandum
  • 2 sudu kecil baking powder
  • 2 cawan gula halus
  • 4 biji telur gred A
  • 250 gm buttercup
  • 2 sudu kecil esen vanilla
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1 cawan air panas
  • 1/2 cawan susu cair


Cara-cara

  1. Masukan serbuk koko,gula halus dan air panas dan jerangkan atas dapur dgn api yang kecil sambil dikacau rata dan berkilat sejukan dan tuangkan susu cair kacau rata dan ketepikan.
  2. Pukul butter dan gula hingga kembang dan masukan telur sebiji-sebiji,vanilla di gaul rata dan ayak tepung dengan baking powder 3 x baru masukan tepung berselang selikan dengan pes coklat tadi dan digaul hingga rata-rata,
  3. Masukan dalam loyang 9 x 9 dan bakar selama 1 jam pada suhu 180 darjah api atas bawah.
  4. Sejukan kek dan dibahagi 3 atau biarkan begitu saja.
  5. Untuk moistnya satukan 100 gm coklat masak, 1 sudu besar susu pekat manis dan 3 sudu besar air panas dan cairkan secara double boiler hingga pekat dan curahkan diatas kek dan hiaskan ikut suka.Selamat mencuba.

Akak guna toping yg ni

TOPPING COKLAT dari Noor Masri

Bahan-bahan:
250 g coklat masakan } potong kecil2
1 sudu besar majerin
130 ml double cream atau whipping cream
sket gula halus secukup rasa (supaya topping tu tak pahit sgt) - optional - akak tak letak

Cara membuat: Cairkan coklat secara double-boiler Alihkan dr api kemudian masukkan majerin, gula & cream Kacau sehingga sebati. Curahkan atas kek kemudian ratakan Bila dah agak sejuk/beku baru boleh lorekkan dgn garpu secara melintang dan menegak selang seli.


Share |

10 ulasan:

hana berkata...

wow kak... walau cuma sepotong nmpk btol2 menarik! tmbh plak ader layer2... penah juga wat dulu dgn resepi nih dah tk igt rasanya camne... kene buat lg la nmpknye..

K.Nor berkata...

wahh yg sepotong tu utk nor kan.. hehe

izahdaut berkata...

fuhh..mmg best sebb toping ada dlm jugak... mmg tak hhingt.mkn sampai muak baru berenti...hihihi...lawa kak posing kek tu

mamawana berkata...

Fuuuhhh....sedaplicious tu...mwana suka sgt cok. cake moist gini...

Nieza berkata...

salam kak zai, wah terguda nengoknya mlm2 ni kak..rasa mcm nk ngap jer ni...hehe btw memang cun ler kek ni..:)

Mas berkata...

cantiknya kek tu berposing.....terliur mas tengok...nasib baik mas pun wat coklat kek...

Paty's Kitchen - Cook with passion. berkata...

Yummy....yummy

Iris Kitchen berkata...

salam.. kita ada tag awk.. jemput2 la ke rumah sy ye ;)

Pangkah Bulat berkata...

sedapnya..



Saya sudah follow blog awak..
Awak bila nak follow blog saya..
http://pangkahbulat.blogspot.com/

Nur Misnan berkata...

yummiiii kak zai
adussss... paborat ler choc cake nih
sape suruh share.. naik lapar ler plak... hu3