Rabu, Februari 23, 2011

Ikan Siakap Sos Limau Purut

www.tips-fb.com
Rasanya dah ramai yg cuba resepi ni...macam2 versi ada...dah beli ikan siakap tapi tak tau nak masak ape...siakap ni ada masa dijual dengan harga timbang kilo...kadang2 tu dijual dengan harga RM seekor...kalau dijual dengan harga RM seekor tu,kira murah lah kan...yg akak beli ni dgn harga main ekor2 je..
Masa ronda2 kat blog kengkawan terjumpa resipi yg mudah dan nampak menyelerakan ni...akak amik resepi yg senang dan cepat je...janji sedap kan...memang sedap pun..yg ni akak amik resepi dr dapur seorang doktor yang masih anak dara lagi...akak tengok bolih tahan gak air tangan nya...ape kata kita test power resepi olahan anak dara plk kan...selalu guna resepi mak dara je...suspen je...mcm CMG terjah blog plk...tapi mmg CMG dah terjah blog beliau ni dulu...


Ikan Siakap Sos Limau Purut
Sumber: Dr Liana

Bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap (i suke belah bhgn perut & biar bhgn tulang belakang die je. not in this picture though)
bawang putih - cincang halus
bawang besar - chopped
halia seinci - hiris halus
4 sudu makan cili boh
4 sudu sos ikan Namphla
3 sudu sos tiram
daun limau purut 4 helai - hiris halus
4 sudu jus limau kasturi
tepung jagung utk goreng ikan, dan utk buat sos
1/2 cawan air
garam n gula secukup rasa
kiub ikan bilis maggi secukupnya
cili padi 6 batang - hiris halus




Cara-cara:
1. cuci ikan dgn air asam jawa hingga bersih utk hilangkan hanyir ikan
lumur ikan dgn garam dan tepung jagung seckupnya
2. goreng dlm minyak panas hingga garing . ketepikan.

utk sos:
1. tumis bawang putih, bawang besar, halia hingga naik bau
masukkan cili boh - tumis smpai garing
2. masukkan daun limau purut, jus limau, sos ikan namphla & sos tiram - kacau sebati
3. masukkan cili padi yg dihiris
4. perasakan dgn garam, gula, kiub ikan bilis maggi
dan masukkan air
5. lastly masukkan tepung jagung yg dibancuh dgn sikit air
bila kuah pekat, boleh angkat dan tuang atas ikan yg dah digoreng.

*if taknak guna cili boh pun boleh, nanti sos ni jadi warna kuning2 mcm tu..sedap jugak. rase die same je, cume warna je lain :)




Share |

9 ulasan:

Nieza berkata...

perghhh tak thn nengok ikan akak ni berposing..rasa nk ngap jer ni..hehe menariklah kak..boleh cuba resepi ni..:)

Mama Hanim berkata...

sgt menyelerakan.. bestnya klu dpt makan tu..

(Gambar) Mastura Calon MPP UM Hilang Ditemui Lemah Di Bangi

(Gambar) Peragut Mati Tertonggeng Dlm Longkang

Paty's Kitchen - Cook with passion. berkata...

Ini dapat meratah sedap, nak-nak lagi kalau panas-panas.

Naz berkata...

Kak Zai...
Speechless tgk ikan akak disirami sosnya... :o

intan morsalin berkata...

dapnya la ikan siakap akak msk ni...sok kna cari ikan siakap la..nak msk guna resepi ni...yummy...

LinRosly berkata...

Assalamualaikum KZai...

Ikan Siakap Kukus Limau Purut...Bila Free Boleh Cuba Ni....

Jue Isa berkata...

mak ai...sedap nya nmpak ikan ni ,terliur jue tngk ...nk try la .

Deliah's Deli berkata...

assalam kzai..sy tertinggal bnyk ni..syiok betul tgk gamba sedap2 pagi2 ni :p~

fara dean berkata...

boleh bukak thai cuisine restaurant la akak..
nak makan seekor! haha