Salam semua...lama nya rasa tak ber n3 kat blog ni...ada gak kawan2 yang datang tanya " hello kak zai.. bila nak buat resepi baru.. tggu nih"...ada gak yg rindu ye...ingat kan aiman tak kisah... hehehe...sebenarnya ada gak baking2,tapi resepi yg sama je...tu yg malas nak nk masuk n3...lagi pun skrg agak sibuk sikit..ntah ape yg disibukkan pun tak tau lah...
Sebenar nya resepi ni akak dah pernah post dulu...ni kali kedua akak wat kek ni lagi dgn dua adunan plk...mmg sedap kek ni..akak mmg suka...dulu akak ambil resepi dr FP Muna yang cun disini...dan akak post kt sini...bolih tgk step by step dr Muna...sekarang dah ramai yg mencuba dr resepi Ida@1001 resepi...bahan2 dan cara pun sama gak...ni akak letak resepi yg dah translet dr Ida plk...tima kasih Muna dan Ida...
Bahan-bahan kek (akak buat dua adunan)
125g/1/2 cawan butter
1/3 cawan gula castor
1 biji telor
3/4 cawan tepung naik sendiri
1/4 cawan tepung kastard
bahan kastard
1 sudu besar tepung kastard
1 sudu besar gula kastor
2/3 cawan susu
15g butter
2 sudu teh vanilla
Cara-Cara utk kastard:
larutkan tepung kastard dan gula kedalam susu, panaskan hingga mendidih dan pekat....masukkan butter dan vanilla...sejukkan...
Cara-Cara utk kek:
1) pukul mentega dengan gula hingga kembang, masukkan telur...gaul rata...masukkan tepung dan gaul rata.
2) guna kek pan yang boleh ditanggalkan di bahagian bawahnya...alas dengan kertas dan gris supaya tidak melekat...
3) letakkan sebahagian kek batter dan ratakan...tuangkan kastard dan kemudian tuang baki kek tadi, ratakan dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu selama 30 minit pada 180C...
4) keluarkan dari oven, sejukkan dan taburkan gula icing...
note: doublekan kuantiti jika mahukan kek yang lebih besar...
19 ulasan:
Assalam kak Zai...wah cantik kek akak..kalau 2 adunan nampak tinggi jer kek tu kan...ramai dh yg mencuba ni..saya jer lum lagi...dtng ambil bau dulu...hehe
Salam Kzai, boleh masuk list kena try juga ya tergoda jadinya
cantik nya kzai..nampak sangat pro hiasannya walau pun simple.Mesti sedap sb ramai bloggers yang dah mencuba kek ni.
kak zai..kekmu menggoda sanubariku..!!
Assalam kak zai,wah akakpong dah terkena virus kek nih yer,ngee..Cantik lah kek akak,siap da deko lagi,hihi tokey kek la katakan..Sedap kan akak,kek ni cair kat mulut..
Aslmkm KZai. Cantik nya. Along punya melempah ruah inti dia tp sodap....hehe
kak zai tergolek dah ni nakkkkk ,wahai angin R tiuplah ke Png hehehe
wow Kjee nak trylah. looks simple kan. bahan2 pun da ada kat umah. thnx for the recipe.
Assalamualaikum Kak Zai...
Gebusssssss!!!!! Sedappppnya!!! Tak boleh jadi ni...nak cuba gak! Bahan dah di beli cuma belum berkesempatan nak buat...
Salam kak Zai..
Sedap nampaknya kek akak tu.. Bilala berkesempatan nak buat ni...Anakanda yang bongsu tengah melasak ni...
Salam,
Nice blog, macam gaya dan resipi ada, innovative!! in your cooking style, though some deviation from the norm. Should be tantalizing to the palate.
Saya baru mula buka blog, kaki masak sejak budak2 lagi. Tapi saya "no frill cooking" je... tanpa MSG dan perasa tiruan...organic campaigner.
Salam Kak Zai,
Akak ni kalau buat kek mesti cun melecun... custard cake ni memang tengah femes skrg kan..tah bila nk sampai ke kuopio pulak.hihihi
Ijan
Assalammualaikum K.Zai..
kek tgh top skrg ni...tp sy belum sempat buat lagi. numpang jamu mata dulu dgn kek K.Zai dulu...
salam kak zai. kek nmpak sgt sedap dan menggoda.
kak zai tak ambek order ke? Ella dah mcm nak ... nak .. nak ... hihi.
salam kak zai,
cantik nampak kek tu, meleleh air liur...hehe...tak sangka pulak custard tea cake ni boleh jadi famous seantaro dunia ya...:)
sedapnye kek.... huhu
singgah skodeng jap...
i follow ek..
jenguk2 ler blog puteri juagk..
http://puterisalju122.blogspot.com
salam kak,
sy dah try kek ni, series sedap... sudi2kan le usha2 blog saya.. agak2 dh lulus ke nk kasik bakal mertua rasa... hikhik
blog kaynisa
salam kak zai - saya copy resepi akak.
tq yea kak.
Catat Ulasan