Ahad, Mei 08, 2011

Red Velvet Cake....Resepi II

www.tips-fb.com



RCV lagi...dan lagi....selalu buat resepi dari Nina Suria@K.Om dr Brunei tu...semalam cuba resepi dari joy of baking pulak...resepi RVC dimana2 pun lebih kurang sama je...cuma kuantiti bahan2 nya je yang berbeza...resepi ni kek tak berapa besar sangat berbanding yg selalu buat...nak deko pun senang....cuba pulak deko yang berlainan...resepi ni akak amik dari dapur hana yang telah diterjemahkan...akak minta izin letak disini pulak ye...tq Hana...


Masa ni ada tetamu datang kerumah...bolih lah hidang kan bersama teh 'O' panas...jemput minum...





RESEPI RED VELVET CAKE
source : joy of baking
terjemahan : hanamemories.blogspot.com
Sumber III : @Teratakimpian

Bahan-bahan
Bahan Kek
  • 250g tepung kek *
  • 1/2 sk garam *
  • 15g @ 2 sudu besar serbuk koko * (bahan * ayak)
  • 113g @ 1/2 cawan butter
  • 160g gula kastor - resepi asal 300g
  • 2 biji telur gred A - hana gune 3 biji size M
  • 1sk esen vanila
  • 240ml @ 1 cawan buttermilk - jika tiada ikut cara dibawah
  • 2sm liquid merah @ 4sm serbuk pewarna merah - hana buh 1sm jer - bleh ltk 2sm
  • 1 sk cuka
  • 1 sk soda bikarbonat
Cream Cheese Frosting
  • 227g cream cheese
  • 227 mascarpone - hana ganti cream cheese
  • 115g @ 1 cawan gula kastor
  • 360ml @ 11/2cawan whipping cream
  • hana tambah susu segar sedikit utk frosting yg agak lembut


Cara-cara
  • Cara penyediaan buttermilk - Satukan 1 cawan susu segar + 1 sudu makan cuka. Biarkan sebentar dalam 10-15min sehingga susu jadi agak pekat. Boleh gantikan cuka dengan jus lemon atau cream of tartar dgn sukatan yang sama.
  • Panaskan oven suhu 170darjah celcius. Sapu loyang dengan butter.
  • Dalam mangkuk, satukan gula dan juga butter. Pukul hingga lembut lebih kurang 1-2minit.
  • Masukkan telur satu persatu dan teruskan memutar hingga kembang dan gebu.
  • Dalam cawan buttermilk satukan dengan pewarna merah dan kacau sebati hingga pewarna tidak berketul2.
  • Kurangkan kelajuan mixer, masukkan tepung berselang seli dengan buttermilk sebanyak 3 kali. (tepung,buttermilk,tepung,buttermilk,tepung)
  • Mangkuk kecil, satukan soda bikarbonat dan juga cuka hingga berbuih. Tuang cepat2 ke dalam adunan kek dan kaup balikkan sebati.
  • Tuang ke dalam loyang dan bakar selama 30-40min atau sehingga masak. Cucuk lidi dahulu untuk memastikan kek masak. Jika bersih tandanya sudah masak.
  • Sejukkan di atas redai kemudian belah 3 atau 4 bahagian.
  • Sementera menunggu kek sejuk, sediakan cream cheese frosting. Satukan creamcheese dan mascarpone cheese dan putar sehingga smooth. Masukkan pula gula dan juga esen dan terus memukul hingga smooth lagi. Sapukan setiap lapisan kek dan hias ikut suka.
  • Sejukkan di dalam peti ais dahulu untuk kenikmatan yang berganda. :)))
  • Potong dan hidangkan.



Share |

38 ulasan:

maris berkata...

teringinnye nk mkn kek =(

cik cek berkata...

Memang fav. kek kak cek ni...tapi lama dah tak buat...tgk rasa teringin la pulak...nyum2...yummy....sedapnya....:)

cikmanggis berkata...

dah lama nak cuba kek red velvet ni tapi kena tunggu mood dulu:)

ijayuji berkata...

Salam kak zai!!! waaaaa...ni salah satu list teratas, ntah bila dpt buat :D sedapnyer kak!

CT Delima berkata...

Assalamulaikum Kak Zai

walawei...sangat sedap tengok RVC ni kak. ct buat gak 2 ari lepas tapi buat ala2 muffin jer. licinnnn anak2 suka makan. lain kali nak buat versi cake pulak :D mintak amik resipi dari sini jer lah ya kak zai..macehhh

Kak Eiza berkata...

woww.. cantik dan sedap...!

Wattie berkata...

Assalamualaikum Kzai,
Selamat Hari Ibu ya. Wahhh..... ada red velvet cake lagi......nak cikit...

azi berkata...

Salam Akak...
Akakkkk....sedapnyer kek tu...akak kalau buat kek mesti nampak mengancam!!!...mesti mengiurkan..he..he...ni lepas ni nak kena pegi beli ni....

Wanieyra berkata...

Sedapnya kak....pernah buat sekali tpp tak puas makan lagi. Nak minta sepotong boleh ke

umi berkata...

salam kak zai, wow merahnya mak ngah! umi pun baru je cuba RVC sabtu baru ni , guna resepi sama mcm ni. tapi kalah lah dengan deco kak zai, kak zai punya taraf bakery dah ni!

nOOrsha berkata...

salam kak..terbau2 red velvet sampai sini..sedapnyeeee...lepas merasa itu hari trus jatuh cinte ngan kek niii..hehe

kzai berkata...

kzai> marin

cubalah...sedap ni...

kzai berkata...

cik cek...
akak tau cik cek mmg pakar wat kek..ape tggu lg...hehehe

kzai berkata...

cik manggis..
lps wat ni sib baik ade tetamu dtg..blh lah dihidangkan...kite tau mood CM sll ok je...

kzai berkata...

ijayuji...
ika...injin tgh panas ni..blh lah try...

kzai berkata...

CT delima...
w'salam...kalau wat cc sng sikit nk deko kan...

kzai berkata...

kak eiza...

tq..eiza..

kzai berkata...

wattie...
w'salam ...slmt hr ibu gak wat wattie ye...

kzai berkata...

azi...
w'salam..tq...beli jgn x beli...kalu beli mahai...cubalah wat sendiri..

kzai berkata...

wanieyra...
blh..ada dlm petiais tu lg...hehehe

kzai berkata...

Umi...
w'salam...merah juga jadinye..akak dh kurangkan kalor tu...lain kali nk kurangkan lg lah...deko besa2 je ni...

kzai berkata...

nOOrsha...
nOOrsha kan rajin...leh lah wat lagi kan..n3 sll update...x mcm akak ni..tenggelam timbul...

My Creative Shoppe berkata...

kzai...pd penelitian kzai antara 2 resepi RV ni (JOB dn Nina) yg mn satu lebih gebus & moist...

BlueberrY CheesE berkata...

cantiknyerr kek red velvet akak!!mauuu buat jugerrrr!hehe

masliana berkata...

k.zai..whipping cream tu masuknya skali dgn cream cheese n mascarpone tu ke?conpius..eheh =)

kzai berkata...

maslina...ye..masukan sekali dan putar

Roses_Leo09 berkata...

salam hana. hanim KIV yer resepi ni

haslina berkata...

salam kak Zai.
sudah 2 kali saya buat kek ini.
mmg tgk memula dari joyofbaking.

anyway tqsm dgn tambahan ilmu dari blog akak.

lieya berkata...

salam k.zai,
kat mane bole beli mascarpone tu?

kzai berkata...

Kzai>>Lieya
mascarpone blh beli kt supermarket atau kedai bakery

lieya berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
lieya berkata...

Salam k.zai,
Hiasan atas kek ni yang nampak cam serbuk merah tu apa yer?

The Black Jubah berkata...

Assalamualaikum Kak Zai,

Saya dah try moist chocolate cake tu memang favourite anak-anak saya, nak try red velvet ni pulak.

Buat kek ni boleh aje, nak hias yang tak pandai...bila che abang bagi nanti nak pi belajar hias kek lah...InsyaAllah

fatin hanani berkata...

akak fatin ambik resepi ya..nak try :) tq akak :D
yang serbuk merah atas kek 2 macam mna akak nak buat?? hehe

very important princess berkata...

emm akak, nk tanye.. sm tu ape ya? sk tu sudu kecil kan?

k.zai berkata...

sudu makan..

mas kitchen berkata...

cantiknye red velvet akak ni...red velvet saya dlm oven ni....

Nurul Azmi berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.