Rabu, Jun 22, 2011

Apam Snow White

www.tips-fb.com

Apam snow white yg dah diderhaka kan menjadi warna warni..sepatutnya seputih salju..tapi bila dah dikalor kan warna warni...ceria sikit bila mata memandang dan menarik minat nak memakan nya terutama anak2.Sebenarnya buat ni utuk minum petang...tapi biasalah dah selalu lambat posting...Rata2 semua dah buat apam ni kan.Bagi akak apam ni memang tak akan jemu memakan nya dgn rasa lembut dan gebu, nak buat pun senang...suka makan ulang2..sesuai untuk sarapan atau minum petang.Resepi ni sumbangan dari gng0910@MyR..tima kasih pd penyumbang resepi.



Apam Snow White
Sumber:
gng0910
Sumber: Kzai@Teratakimpian

Bahan-bahan ( 5 orang makan )

  • 3 cawan tepung beras
  • 1 cawan tepung gandum
  • 2 cawan gula pasir
  • 1 packet mauripan@ibu roti
  • 2 cawan nasi
  • 3 cawan air


Cara-cara

  1. masukkan semua bahan ke dalam mangkuk yg sederhana besar kecuali nasi dan air
  2. gaul bahan tersebut dan ketepikan sementara waktu
  3. kisar/blend nasi dengan air sampai betul2 hancur
  4. campurkan nasi yg telah diblend dengan bahan yg telah digaul tadi dan sebatikan adunan
  5. biarkan adunan mesra selama satu jam..adunan akan mengembang selepas tu...
  6. selepas satu jam, isikan adunan ke dalam acuan jeli/agar2 dan kukus dalam pengukus yang telah dipanaskan terlebih dahulu dalam 10-15minit
  7. note: sapukan acuan dengan sedikit minyak sebelum mengukus supaya hasilnya mengikut bentuk acuan bila dikeluarkan.

Share |

14 ulasan:

noorsafone berkata...

Kzai...mama dh buat ptg smlam...samalah apam yg diderhakan..tak jadi snow white dh...sebab dh docolorkan..sedap..lembut & gebu.

Nuridah berkata...

Alamak Kzai,pagi2 dh tengok apam...nur suker mkn apam....lagi2 kalau yg cantik2 mcm akak buat,lagi kecur kita....huhuhu

qaseh johanna berkata...

mekaseh kak sbb sudi singgah blog sy..


apam ni sy pnah buat..sy nk bg die mekar..tp xlepas..pdhal api dh pasang kuat..kenape ye kak..?

azi berkata...

Salam kak Zai..
Akak..cantiknyer Apam tu...kalau kat utara..kami panggil "Apom"...memang sedapkan kak makan dengan air kopi...

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

salam kak Zai..rajennya akak buat pelbagai warna!..atie nak yg kaler purple tuh..mengoda...

Wattie berkata...

Salam Kzai,
Saya belum buat lagiiiii. Comey comey jer nampak apam yang ceria ni, nak sikit nak rasa

HALAMANKU berkata...

Salam Kak Zai.. kalerful tu.. sukernyer.. comel2 nak warna pink n purple tu he he he

cikmanggis berkata...

salam kzai..ooo cantiknya.Cm mmg suka makan apam dan seangkatan dengannya..sedap ni:)

Hafizah Mohamad berkata...

comeinyer kak zai....kaler pun meriah...ni kalau kena dgn teh panas2 mmg kababom lah...he he he

Juwita Jamaludin berkata...

salam kak.. cantiknya apam ni.. nampak gebu je.. warnanya pun warna warni.. suka tgk

kaksu berkata...

apa kabar kak zai? memang cute sangat apam comel2 tu bila berwarna-warni kan...

Mamasya berkata...

K.Zai, apam tu dah molek teratur sepiring2..bolehlah hulur satu..hi..hi..

Nieza berkata...

wow cantiknya apam tu kak....suka colour purple tu...nampak gebus jer...sedapx2:)

kakchik@ella berkata...

lama tak makan apam cicah kelapa. bila tengok n3 kak zai ni, terus teringin. hihi.