Rabu, Jun 01, 2011

Moist Chocolate Cake...Resepi 3

www.tips-fb.com
Salam semua...lama nya tak bersiaran...pada pengunjung Teratak Impian ni yang akak tak sempat nak wat kunjung balas,minta maaf lah dulu ye...pasni ada kelapangan akak akan datang bertandang pd umah kawan2 semua ye....



Dah lama tak mengekek coklat kek ni...rasa terindu plk nak menjamah nya...lagi pun akak memang suka trial and error resepi2 yg rasa terberkenan...hari ni mencuba resepi coklat moist yg sgh moist sekali...dah bermacam2 resepi choklat kek yg dicuba...resepi yang ni akak amik dr dapur Mamasya yg dah jauh terbang ke Negara Mesir tu...dan resepi choc ganache amik dr dapur Jasmeen aka tokey kek kt Shah Alam tu...harap2 mamasya sekeluarga berada dlm kesejahteraan dan dpt menyesuaikan diri diperantauan ye...resepi asal mamasya amik dr dapur maklang tokey kek tu...nk buat pun senang main sukat dgn cawan je...Terima kasih pd ketiga2 nya..akak letak resepi disini pulak...







MOIST CHOC. CAKE
Sumber, Dapur mak Lang
Sumber 2: Dapur Mamasya
Dirujuk: Kzai@Teratakimpian

Bahan A - diayak
2 cwn tepung gandum
1 cwn serbuk koko
1st bpowder
1st soda bicarbonate

4 biji telur
2 cwn gula halus - akak guna 1 3/4 cwn
1 cwn susu pekat
1 cwn minyak- akak guna minyak jagung
1½ cwn air panas mendidih









Cara

1. Pukul gula + telur = kembang (high speed)
2. Masukkan susu pekat }
3. Masukkan minyak }low speed
4. Masukkan bhn A sedikit demi sedikit }
5. Masukkan air panas dlm adunan tadi (part ni tak perlu pukul just ratakan ngan senduk kayu)
6. Bakar 40-45’ - bakar dkt sejam suhu 175C (bergantung kpd oven masing2)- akak bkr 1 jam 10 minit...

**nota dapur mamasya
adunan kek ni cair sbb byk guna air dan susu pekat sbb tu moist.bakar hampir sejam baru kek masak...


Chocolate ganache (KakMisliha)
300gm Whipping cream
400gm cooking chocolate - akak guna baking choc Van Houten
1 sdb butter / majerin
2 sdb madu <>Masak whipping cream dgn api sederhana sehingga kelaur buih2
>>Masukkan cooking chocolate yg telah dipotong kecil2..
>>Kacau sehingga sebati..
>>Masukkan madu dan butter..tutup api & kacau lg ...

** ini cara teman yerr...
>>Utk menyalut kek, tuang chocolate yg masih cair ke atas kek...goyang & gelek2 sket ala2 inul...smpi rata & licin.

>>Utk buat border, biarkan chocolate semalam sblm digunakan...masukkan dlm piping beg & deco ler ikut suker... kalo chocolate nmpk cair, masukkan ler skjp dlm peti sejuk...dlm beberapa minit, ikut kepekatan yg kita perlukan...



Note:
Ini cara kak zai deko...
Tuang separuh choc ganache yg masih cair diatas kek hingga rata dan masukkan kek kedlm peti sejuk hingga choc ganache mengeras atau semalaman...kemudian masukkan lebihan choc ganache tadi kedalam peti sejuk semalaman sebelum digunakan untuk deko buat border pd kek.Semasa nk mendeko keluarkan choc ganache yg masih keras kesuhu yg dikehendaki(agak2lah hingga blh picit kt nozzle)..jika chocolate cair semasa tgh mendeko,masukkan sekejap dlm peti sejuk dan deko semula(sbb tgn panas..kalau choc cair border jadi tak cantik) dh habis deko masukkan cepat2 kedlm peti sejuk semula supaya border jadi terbentuk cantik dan keras.

Share |

32 ulasan:

Sidratul Muntaha berkata...

bape suhu nak bakarnya kak?!

Chik Mimi berkata...

assalam kak,sihat ke cantik kek cekelat tu

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

Salam Kak Zai..apa kabar?lama atie xsinggah sini.nampak kek coklat yg sedap nie...laju jer singgah!hihi

mummyseri berkata...

kak zai mmg menggoda kek ni dan bole cuba nnt :)

Mama Hawa/Mama Nani berkata...

Salam Zai...
Lama Hawa tak kemari ..masing2 sibuk ngan urusan masing2. Cam sedap plak tgk moist choc cake :P

Nuridah berkata...

Assalamualaikum KZai,

nampak mengancam betul kek akak nie...sedap dipenuhi ngan coklat...septg utk nur ya? Heheh.

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

salam kak zai...

terliur pulak tengok kak akak berkilat2 cantik sungguh border yg akak buat tu....

nak buat kek.. tp malasnyer nak gi kedai bakeri.. byk bahan2 takde pulak.. huhu..

Mas berkata...

cantiknya kek coklat tu...
nanpak sedapp sangat...

Sue @ Nenie berkata...

salam KakZai..Sedapnya nampak choc kek ni...

Juwita Jamaludin berkata...

Sedapnya naMpak kek tu.. Terliur dah

nOOrsha berkata...

moist nampaknye kek cekelat ni kak zai... sedapnyer la hai...tgh pllan nak wat moist choc cake gak nih..tgh mencari2 resepi yg berkenan..ehehe

Nieza berkata...

Wahhhh mebales...kak zai kalau buat kek memang tabik....semua cantikla..saya kena berguru ni...hehe

ijayuji berkata...

Salam kak zai! alahaiiiiii sedapnyerrrr tgk kek cekelat! lama sgt tak makan kek cekelat, ni yg tahan nak g buat jgklah kek2 cekelat ke hihihi...

Ayu berkata...

Assalam kzai,
wah terliur betul tengok kek akak ni..very chocolatey lor..kita pun hari tu namapk kat rumah jasmeen ni..sedap betul lah kak kita dapat rasa tau kat sini..gamabr cantik kak..camera baru ke?..heheh serkap jarang aje ni..

Cik Sue berkata...

Assalam Kak Zai...
Uhuhu nape la saya baru jumpa akak punya blog nie...dah lama dok usha nak wat kek cekelat...Confirm la saya akan mencuba resepi dari terakak impian...

Wattie berkata...

Assalamualaikum Kzai,
Wahhhh cantiklah deko kek tu, nampak pun marvelous......teringin lak nak makan.....ada lagi tak

Diana @ Melley Mey berkata...

Assalamualaikum akak...
aduh2!! cantik sungguh kek tu akak... nmpk moist sgt... sedaaap.. bestnya kalau dpt sepotong nie... ;)

♥LOVE2COOK♥ berkata...

Beautiful cake kak!!! Aduiiiii ;)

Ummi berkata...

Waaaaaaaaaaaaa...cantikknyaaa dan sedaaaaaaaaaaappnyaaaaaaa kek tu k.zai, aduusss ngencesss tau tgk pulak deco k.zai tuh...Ganache tu x lembik eh k.zai...elok keras kalau dibiar lama kat luar ke?

kzai berkata...

k.zai > Ummi
Ganache utk deko buat border kena masukkan kedlm peti ais semalaman dulu utk bg keras..cara k.zai wat dh update kt bwh tu...cuba lah ye..

Jasmeen Home Delight berkata...

ai pun terguda tauuuu...
x relaaaa

Jamie berkata...

ni yg rasa nak mengekek coklat gak ni...huhu sedapnya..

HomeKreation berkata...

Salam KZai. Wah, cedap nya kek ceklet. TQ wish liana, lambat pun takpa....hehe.

Naimatul Hafizah Nor Rodin berkata...

salam perkenalan kak...
cantik la kek ni.
saya follow akak yer...

Yoa Ngadenin berkata...

tumpang kopipes tok nak buat sok eh kak..nampak menggoda sangat tuh!!!

The Black Jubah berkata...

Jazakallah for all your recipes. Kek ni nampak cantik and mesti sedap, mesti cuba...tukang makan ramai kat rumah. Thanks again, Allah Bless.

Alin Marlini berkata...

Salam Kak Zai,

Saya ingin bertanya tentang tips..Untuk pengetahuan..saya cuma mengunnakan oven biasa jek..selalunya kek saya akan merekah (sy guna acuan 8" + 180 celcius + 1 jam)

Kalau nak bakar kek coklat ni dlm 1 kg ..kena guna acuan bulat brp inci + brp suhu + brp lama bakar?

Alin Marlini berkata...

Kak Zai..kalau blh reply di email Alin : are_lyn79@yahoo.com

Nor Sunatis berkata...

kak zai, saya pun nak tahu tips macam yg alin marlini tanye tu.. nape merekah ye.. telebih baking powder ke.. kukus pun kadang jadi cemtu.. mayb lama sangat kukus.. tp kalau bakar tu.. dah try suhu rendah + panjangkan tempoh pun merekah jugak

KAMPUNG BT 23 SG NIBONG berkata...

cam sdp...sng mintak resepinye errkkk

Ixbarr Abdullah berkata...

terima kasih atas resipi ini! leh buat kek coklat moist raya ni..salam syawal 2012 tuan blog....

Jaelle Cleopatra berkata...

http://supergirlflow.blogspot.com/2012/06/moist-chocolate-cake-recipe.html