Selasa, Mei 24, 2011

Ketam Goreng Bertelur

www.tips-fb.com
Masak lauk apa untuk lunch hari ni kawan2...mesti yg sedap2 dan beraroma kan...tapi masakan yg simple pun tak kurang hebat nya kan...walau masak bening2 atau campak2 pun...orang kata kalau dah air tangan tu mmg dah sedapkan.Masakkan akak hari ni pun masakan ulang tayang je...dah pernah n3 disini...letak resipi sekali lagi disini ye....


Ketam Goreng Bertelur
Source: Hana@Hanamemories
Source: @Teratakimpian

Bahan-bahan

  • 3 ekor ketam - belah dua dan cuci bersih
  • Serbuk kunyit
  • Garam
Bahan Sos
  • *1/4 bawang besar
  • *2 ulas bawang putih
  • *1 inci halia - bahan * tumbuk@kisar
  • 1 sb cili kisar - jika ingin pedas- akak letak cili kisar lebih sikit
  • 1 sb sos tomato
  • 2 sb sos cili
  • 1 sk sos tiram
  • 1 biji telur - akak letak 2 biji telor
  • Garam dan gula
  • Hirisan daun ketumbar
Cara-cara
  • Gaul ketam dengan serbuk kunyit dan garam.
  • Goreng sehingga ketam bertukar kemerahan atau masak. Angkat dan toskan.
  • Toskan minyak. Tinggalkan sedikit utk menumis. Tumis bwg besar, putih dan halia hingga naik bau.
  • Masukkan cili kisar. Kacau sebentar. Masukkan sos cili, sos tomato dan sos tiram serta air sedikit. Perasakan dengan garam dan gula jika suka.
  • Masukkan ketam goreng tadi dan gaul mesra. Kecilkan api, kocok2kan telur dan dalam mangkuk kecil dan tuang ke atas ketam. Gaul sebati.
  • Angkat dan taburkan hirisan daun ketumbar.
Share |

23 ulasan:

cik cek berkata...

Kzai...kak cek lum lunch ni...perut tgh bekeriuk2 bunyi....sedapnya kalau dapat ratah ketam ni...he he menelan air liur kak cek....

Wanieyra berkata...

kak zai, sedapnya......

Wanieyra berkata...

kak zai, sedapnya......

Wanieyra berkata...

kak zai, sedapnya......

HALAMANKU berkata...

Salam Kak Zai.. sedapnyer...mmm demampun terliur tgk masakan akakni he he he.. haaaaccchhuummm...

idazs berkata...

terliur tgk ketam tu, nyum-nyum

Aishah @ Ariffin @ Aqil berkata...

uuuiikkk sedap nihhh...

openid berkata...

Best nye ketam..kebetulan pulak asik tengok ketam je hari ni. gambar je lah pun.hehehe... terliur lah kak zai... :)
Ijan

Ayu berkata...

sedap nampak cili crab kzai..
kecur ler pulak tengok..

Marwa Dinni berkata...

wahhh... sukalah saya bab masak2.. ni.. seronok tgk koleksi akak.. bleh saya belajar ye... (^_^)

ijayuji berkata...

Salam kak zai!!!!! alaaaaaaaaaaaaa...umah kak ummi semalan encik crab jugak kat sini pun encik crab jugak, kita lama tak mkn ketam dekat setahun kot hihihi pdhal ketam ari2 ada jual kat supa tuu :D

Diana @ Melley Mey berkata...

akak... sedap sungguh ketam tu akak... kalau dpt sepitnya tu... sedaaap tu akak

Nieza berkata...

Assalam Kak Zai....wah sedapnya ketam....nieza pun selalu gak msk simple mcm ni memang sedap bubuh telur tu..:)

Naz berkata...

Assallamualaikum kak Zai..
Nak kak zai..nak... Suka ketam..nyummmm..

Che Mid berkata...

sedapnya ketam bertelur..

TopsyTurvyMum berkata...

Kak Zai..
nampak gaya ada orang macam kena cari ketam je hujung minggu ni..hehe

Sizuka berkata...

k.zai!! baru tau k.zai ada blog. ishk! teruk betul la saya ni. :D

Anawahid berkata...

adoi kak zaiiiii!!!.... sedapnyaaaaa....

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

salam kak zai..
terliur tgk ketam tu kak zai.. mesti sedap nih! saya copy resepi ni ye kak.. tp saya nak tukar ketam ke benda lain... hehe.. tunggu ye.. bila dah buat & update nnt sy bagitau akak.. thanks kak zai...

dZana berkata...

sedapnya kakzai.. ratah2 hingga mjilat jari..

mamawana berkata...

Tak tahu nak kata apa dah... lauk ni sedapppp gilossssss



http://lautkasih.blogspot.com

Hafizah Mohamad berkata...

sedapnyer kak zai...anak2 fiza suka ketam...fiza pun suke....he he he

LinRosly berkata...

Assalamualaikum Kak Zai Apa Khabar? Sedapnya Lauk Pauk Kak Zai...Bila Agaknya Lin Dapat Rasa? Huhuhu