Jumaat, Julai 29, 2011

German Cookies

www.tips-fb.com


Pejam celik...pejam celik...dah hampir masa nya tak lama lagi umat islam seluruh dunia akan menyambut bulan ramadhan almubarak...semoga kita dapat meningkat kan amal ibadat yang berganda dan diberi kesihatan yang baik untuk kita menunaikan rukun islam ini.
Sekarang dah ramai nampak nya meninjau2 resepi hidangan kudap2 untuk dihari raya..belum posa lagi dah ngintai2 resepi ye...ini projek hasilan dr ngintai2 akak minggu lepas...dah buat minggu lepas..baru nak N3...baru tingat sebab ternampak Nor Ganu kite menayangkan...resepi dr Rima...mmg manja lah nk wat cookies ni...minta dibelai2...kalau wat bentuk bulat je,senang kot...

Bila dah dimasukkan dalam balang...dah melekat2 plk..sbb truxture yg amat lembut..ehhh..betul ke ejaan ni...cookies yg cair dimulut..belum ngap dah cair ditangan...


GERMAN COOKIES

source : Rima

Ingredients
125g butter
40g icing sugar (sieved)
125g potato starch
80g superfine flour (I used Plain Flour)

Method
1. Beat butter and icing sugar till fluffy and lighter in colour.
2. Sift in potato starch and plain flour, mix to form a soft dough.
3. Roll into small balls (about 7g each) and arrange on lined baking tray - i used 1/2 tbsp to get the same size
4. Dip the tip of the fork in a bowl of water and press on cookie dough.
5. Bake in preheated oven at 170 deg C for 15 min.
Share |

23 ulasan:

Cik Puan Nurul berkata...

berapa lama tahan biskut ni ehh kalau nak dibuat utk raya?nampak sedap n simple lak tu nak buatnyaa nak buat tuk anak la

LinRosly berkata...

Assalamualaikum Kak Zai...

Lin Minat Bakulnya Tu...Cantik! Macam Nak Pos Pada Lin Jer Cookies Tu...Hehehe...Jg Mare Kak Zai Gurau Jer...Muaaahhhh...

kzai berkata...

tak taulah tahan berapa lama...cookies ni kita blh agak ..sy pun amik resepi dr org lain...bkn resepi sy sendiri..kalau anak2 suka mkn..kejap je abis

kzai berkata...

Cik Puan Nurul

tak taulah tahan berapa lama...cookies ni kita blh agak ..sy pun amik resepi dr org lain...bkn resepi sy sendiri..kalau anak2 suka mkn..kejap je abis

Gee® berkata...

cantek kukis ni mesti sedap nih.... boleh lah cuba buat raya nanti

kzai berkata...

W'salam Lin Rosly

tunggu ye..posment htr depan pintu..hehehe

kzai berkata...

Gee

cubalah..lembut bak salju..cair dimulut

ijayuji berkata...

Salam kak zaiii!!! selamat hari raya kak :D nak german kukis! sedap tuuuuu! nanti nk test buat jgklah! senang pulaknyer bhn2nyer tuu :D rasa tak sabo pulak nak mengukis :D

kzai berkata...

wsalam

ika..wat jgn x wat tau..dh abis ganti posa ke?...hehehe

nOOrsha berkata...

salam k zai..sy je x terbuat lg kukis ni.sedap ea..nnty nk wat utk rayala :)

salam 1 ramadhan k zai..jmpot amik kad kat uma k :)

Diana @ Melley Mey berkata...

Assalamualaikum akak...
cantik .. menarik... diana suka sgt tgk cookies tu akak... comel..
nak raya nnt boleh ler buat nie kan.. mmg nmpk sgt sedap

Amie berkata...

cantik... menarik... memandangnya hati rasa tertarik! Kzai....tak sabar dah kita nak beraya nih...puasa idak lagi!

CitarasaKu berkata...

bestnye biskut raya nie nanti boleh lah kita cuba sebab saya suka dgn cookies yg simple dan sedap. Selamat berpuasa .

Mamasya berkata...

Salam Ramadan dan slmt berpuasa buat k.Zai sekeluarga.moga puasa dpt disempurnakan sebaik mungkin.
Wah k.Zai dah tayang biskut raya...sempat tak simpan raya ni...jgn lupa simpan sebalang utk saya...hi..hi..

K.Nor berkata...

wahh k.zai siap letak choc tu.. mesti lg sedap :)

Lyza berkata...

salam kak zai..
Tgk biskut kak zai ni..mcm rasa nk raya pulak..hehe. Btw selamat menyambut bulan ramadhan al-mubarak ye..buat k zai n famili..

Juwita Jamaludin berkata...

salam kak zai.. ramai yang buat cookies ni.. nak try tapi kena cari tepung dulu... selamat berpuasa kak

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

salam K.Zai..nampak sedap biskut tuh!.Selamat menjalani ibadah puasa tuk k.zai sekluarga.

mawarseri berkata...

salam..hye teruja tgk...saya put ur blog link dalam blog saya...tq n i follow ur blog too

zai musa berkata...

kak, sy ni silence reader blog akak...tp tk pernah la curi gambar pon. tp tergerak hati nk comment bila ternmpk ingredients utk biskut ni golden churn bukan dah di sahkan ada DNA babi. ada dlm suratkhabar hrni pasal kek lapis sarawak yg guna golden churn.

kzai berkata...

zai musa..
akak tahu yg golden churn x halal..tp resepi ni akak c&p je..tp akak x guna golden churn pun..guna butter biasa je..tima kasih ingat mengingati ye..

zai musa berkata...

kzai, itula..risau gak kan takut nnti ada yg cuba resepi ni guna golden churn...kite juga yg tanggung...
dah tanggungjawab ingat mengigati.no problem.thanks kzai. :).

harleena berkata...

macam sedap ajer biskut ni... boleh dicuba ni....
salam ramadhan.