Rabu, Julai 20, 2011

Panasssss!!!!!...Lagi Gambar Masakan diCiplak.....

www.tips-fb.com
Malam ni nak citer sikit pasal isu yang tak berkesudahan...macmana yg kita tahu dah ramai kawan2 bloger kita yg dah kena macmni...tak tau lah motif mereka2 ni...w/pun nak kongsi resepi atau nama nk glamer kt kongsi resepi tu..pi lah dok kat dapur tu masak hasil sendiri..ni cedok hasil orang lain plk...selalu kita tau Ummi,Nor@secubit garam, CMG selalu mengamuk diblog nya...mmg patut pun...sesiapa yg kena mesti panas hati punya....malas nak citer panjang2...anda saksikan lah sendiri..Pastu cuba korang tengok link resepi akak disini..dulu akak pernah dapat jemputan email dr OhResepi.Com untuk kongsi resepi disini...tapi akak tak join lagi pun...tup..tup..dah ada gambar kek dr blog akak disana bersama dgn resepi sekali...tak taulah siapa punya angkara...diharap kawan2 semua berhati2 lah...mungkin lepas ni akan ada lagi gambar2 yg dicilok...gambar kek akak tu plk takde watermark,cuma nama kek aje..lagilah senang nk dicilok..

Masa akak blogwalking ternampak diside bar blog akak gambar kek yg mcm akak kenal...yelah mestilah kita kenalkan..gambar kita punya sendiri.


Pastu akak klik kat sini...dan keluar gambar kt atas dibawah ni...

Pastu akak klik kt kongsi resepi ni...nk tgk datang dr blog mana..tapi tak tau dr mana..dan terus masuk dlm OhResepi.Com disini...kalau dr blog mesti akan masuk link bloger dulu...tapi terus keResepi .com..dan cuma jumpa ada profile je kt tepi tu...tak tau lah nak cakap...korang tengok lah sendiri...

Pastu akak klik profile tepi tu disini... keluar profile kt bawah ni...

Bila klik senarai resepi nya disini...wah bukan main lagi senarai resepi nya berderet2..bukan satu gambar dicilok..banyak gmbar masakan akak dicuri nya...akak nampak macam ada lagi gambar2 masakan dr blog kawan2 yg pernah akak tengok...korang check lah sendiri..mana tau ada gambar korang yg dicilok lagi...nak kena pompuan ni...yg terbaru akak terjumpa kuih bakar pandan noorsha yg ada watermark pun dicuri juga..

Share |

36 ulasan:

Nieza berkata...

assalam kak zai,.tak abis-abis yer isu curi gambar ni.memang tak patut betul org yg nak senang dan ambik kesempatan mcm tu. kekadang tu tak minta izin pun...main copy jer.harap mereka yg terlibat tu sedarla kan.

Fazlinil Irma berkata...

betul kak. gambar red velvet saya pun kena curi.

Paty's Kitchen - Cook with passion. berkata...

Nampaknya semua nak jalan pintas aje!!! Apa pun kenalah acknowledge usaha tuan tanah dahulu la ya. Kalau saya pun macam ni tentu geram juga

ahkakbatik berkata...

dia dapat duit ke? saja takde keje punya orang...
sabar yea... letak watermark besar2 lepas ni...

anymz berkata...

kzaaaaaaaaaiiiiiiii

Terima Kasih..

Telah ku lihat gambar pancake ku juga telah di ciplak..
Nak buat camne ni ek?..masa tu tak berapa pandai nak buat watermark..itu baru satu gambar.entah2 banyak lagi gambar2 yang lain di ambil nya..huhu

azi berkata...

Salam Kak Zai..
Akak..kesian kat akak ye...penat2 kita mencipta resepi dan masak..tup-tup senang saja orang ciplak dan tayang..lain kali mintalah izin dulukan....
Apapun akak bersabar lah ye...

ibundo berkata...

ni semua kerja orang yang bermoral. orang lain tungkus lumus, dia senang-senang dapat hasil.

Fizul Yusoff @ volvox berkata...

pelikla org ni kan kak..nk famous pun..agak2 ah...paling tidak pun tulis la in courtesy TERATAK IMPIAN ker...

izahdaut berkata...

uikss.. gitu lak ke kekdah mencuri nya... mcm2 la.. oo slama ni gamaknya yg kat oh resepi tu semua dia amik tanpa kebenaran la kot. cehhh

tq kak zai

K.Nor berkata...

salam k.zai.. apa kata hantar email pd ohresipi dan beritau hal ciplak ni.. mmg dah lama nor perhatikan kat ohresipi ni mmg banyak amik gambar2 blogger lain.. dan guna nama yg sengaja direka

CuteOven berkata...

assalam... mcm mana ye nak buat watermark...

idazs berkata...

salam kak zai. betul tu sbb gambar waffle saya pun turut diletakkan disitu. Saya tersedar bila ada kawan postkan resepi waffle siap dgn gambar kat FB. Memang sah-sah gambar kita, bila saya check orang lain yang hantar resepi tu. mmm, mmg tak faham betulla.

Rozita berkata...

alamak kalau x pandai buat tak payah la nak copy gambar org lain tumpang popular... kalau tak pandai buat mcm sy tak yah buat terus..hehe... kak.. letak watermark kak..tapi letak kat tengah2.. kat tepi2 nanti diorang kerat lak gambar tu cam kawan sy kena..

Gee® berkata...

heayyyy....senang jer kerja diorang ni ek... tak ada hati perut... tak beretika langsung kan... marah nih...!!

♥LOVE2COOK♥ berkata...

Eeeee geramnya! Tak habis2 kes ciplak gambar hakmilik. Tak tau nak cakap apa la kak. Letak WM pun, dia orang ciplak..:(

rose@ila berkata...

dasat sungguh kecurian ini!tak sangka ada jgk org mcm tu kan. saya tau k zai ikhlas kongsi respi, tapi tak patut sgt org tu mencuri!tak per, nanti k zai jumpa di kat akhirat!!

nOOrsha berkata...

salam kak zai....

memang saya dah perasan oh resepi nih banyak ambik gambar dari blogger.. perkataan sopannyer ambik la kan.. perkataan kasarnya perampok, perompak, pencuri, maling... bla bla bla.. memang geram.. bukan si pawaih ni saje kak, ramai lagi user kat situ yang cilok gambar dari blogger... gambar kak nor, kak hana, mat gebu n len2 lagi sume ader.... benda ni saye pernah bincang ngn kak nor secubit garam dulu... saye dah tau lame dah benda ni, tapi susah kan kite nih.. klo kite kecoh2 ade makhluk yyang kate kite nih sentap lebih, perasan bagus... kalo berdiam diri, ini jadinya... benda ni mmg payah sangat nak dibendung... sebenarnya dulu saya pernah hantar mesej kat si pawaih nih....saya PM dia, kat oh resepi tu ade botton utk PM penyumbang resepi.... saya ada tanye kenapa curi gambar makanan milik blogger.. saye ade suruh die padam sume pic yg die amik tu... tp dia terus menyepikan diri, tak reply pun komen sayer tu... tp pic still x padam.. n rasenya dia da x active lg kot kat oh resepi...

kawan2 alam maya di pesbuk saye pun ade save pic saye dr blog n upload kat album diowang tanpa keizinann..!~sakit hati btol...mungkin dye ingat sy x taw, tp ditakdirkan Allah, tergerak hati nak tgk wall beliau, haa amik, gambar mkanan dlm tu ade yg dr blog saye.. dahler x mintak izin.. huhuhu..

NuRuL iZZaH berkata...

salam kak.. kesian dgn kak.. xpatut btul ppuan tu.. nak bgtau kak, ritu sy ade share dgn adik ipar kat FB resepi "Baked macaroni & cheese".. Maaf ye.. tp dh try buat.. mmg sdp.. tq~ :)

Fiza Nordin berkata...

manusia... manusia.... sabar ye kak zai & kawan2... nak puaskan hati sendiri hingga menyusahkan orang lain...masyaAllah manusia ini....

umi berkata...

laa..tak abis2 lagi kes curi mencuri ni ye? sabo je la..
rasanya kena do something ni kak Zai, makin dibiar makin menjadi2 lak kes ni.

Roses_Leo09 berkata...

emmm..... mcm2 hal. hanim pun pernah nampak gambar ciplak mcm ni. tapi sebab hanim dah tau siapa owner gambar ni so hanim malas nak follow blogger tu.
Tak ke mana pun menipu orang. hidup x senang .....

Ida,Japan berkata...

ni kira nk glamer atas kesusahan org lain la ni.....amboi!!! senangnyer dia kn kak..tak patut2..kita tonggang tonggeng msk & amik pulak gambar, depa ni senang2 jer curi...hishhh!!

Che Mid berkata...

Benda-benda macam ni la yang hubby CM tak suka sangat. Dia selalu risaukan gambar2 dalam blog digunakan orang lain dgn maksud tak baik...

Juwita Jamaludin berkata...

kak zai mcam2 orang ni. kadang cari jalan mudah je.. tak tahu betapa tertonggeng nya nak amik gambar masakan sampai puas hati..:) moga diorang ni akan sedar juga nanti..:)

IXORAROXI berkata...

Sabar Kzai..tapi tulah gambar2 di blog Kzai ni memang lawa2..best!

HomeKreation berkata...

Salam KZai. Isyk2.... tak abis2 isu org yg tak beretika ni... Along cuba nak klik link KZai tu nampak nya dah kena delete.

norihan bakery berkata...

DAH AGAK DAH...KAT MANA2 PUN BYAK PENYAMUN..

- Suraya - berkata...

betulah kakzai... bukan kakzai ajer yang terkena ramai juga dah terkena... kek saya pun ader orang cilok letak kat fb... ialah kita kena buat watermark cam nie... tapi kalau letak watermark pun kena curik cam maner tu????

Mylovelicious Cupcakes berkata...

Sumpah saya amik kak....hehehhee...tapi bukan gambar...tapi resipi. Tapi betulla, antara sebab kenapa gambar akak banyak kena rembat sebab gambar2 lawa sangat...

noris berkata...

salam..mcm mana yea nak buat watermark???

noris berkata...

salam..mcm mana yea nak buat watermark???

noris berkata...

salam.. mcm mana nak buat watermark tu.. tlg ajar saya.. tq

kzai berkata...

salam semua..
tima kasih singgah disini dan dan memberi pandangan..
kalau ada kelapangan nnt akak singgah wat kunjungan balas ye..

kzai berkata...

Cute Oven & noris,
Pasal nk wat watermark tu xde yg special punya,akak cuma edit ke Picnik.com dan create pd text..

Nina Suria berkata...

salam zai, dah lama tak kemari, banyak hidangan yang menyelerakan. Ramadhan tak lama lagi, pasti sibuk ngan list panjang kuih muih, kan?

KakmOn tahun ni tak amik tempahan, cuma buat orang yg terdekat aja... badan masih lemah, tenaga pun dah semakin berkurang.. Harap2 Ramadhan nanti kita sehat2 aja..

Btw stori pasal rompakan foto2 yg semakin berleluasa ini.. mmg susah nak dibenteras.. sebab tu lah kita sudah semakin malas nak update kuih2 yg rare spesis gitu. Bukan kedekut.. tapi memandangkan jenayah rompak yg semakin teruk itu, kakmOn pun tak berselera nak kongsi :(

openid berkata...

Salam Kak Zai,
kite pun hari tu terjumpa jugak gambar dari blog yg tah sape hantar ke sana. Lepas tu kite email dekar moderator mintak dia buang segera. mujur dapat kerjasama. tak bertanggungjawab betul lah sapa yg buat tu. :(
Ijan