Ahad, Oktober 16, 2011

Kek Cheese Bersalji @ Snow Cheese Cake

www.tips-fb.com

ASSALAMUALAIKUM..Dah lama mencari resepi kek popular ni...masa google kat internet...terjumpa resepi kek yang sedap ni...banyak resepi yang hampir sama,tapi nama yang berlainan...ada yang sebut kek keju cheddar...ada yang sebut snow cheese cake atau sweetie cheese cake...apa2 aje lah kan...janji menepati citarasa...nak buat pun senang dengan rasa kek yang sangat gebu dan ada rasa lemak2 parutan keju cheddar...tapi parutan keju ni tak cukup halus,sebab pemarut yg ini aje yang ada...kalau lagi halus parutan keju,lagi cantik macam snow.Masa sesi merasa kek ni ada komen yang memberangsangkan...alhamdulillah...akan ada lagi ulang tayang kek ni.Tima kasih pada penyumbang resepi yang mebeles ni.


Kek Cheese Bersalji
Resepi : Sherry mz@MyR
Sumber: Kzai@Teratakimpian

  • 6 biji telur ayam (buang 2 putihnya)
  • 100 gram gula halus
  • 100 gram tepung hong kong (blue key superfine boleh juga) - akak guna shelf raising flour
  • 60 gram tepung jagung (maizena)
  • 50 gram air sejuk (dr peti ais)
  • 1 sudu teh baking powder- tak letak
  • 2 sudu makan ovelet
  • 75 gram mentega (dicairkan)
  • UNTUK KRIM
  • 1 kotak cream cheese philadelphia
  • 1/2 tin susu pekat manis- akak letak 1 cwn (satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul2.
  • UTK TOPPING
  • 1/2 kotak kraft cheddar cheese (parutkan)

Cara-cara:
1. Masukkan semua bahan2 kecuali mentega cair dan putar.
2. Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.Akhir sekali masukkan mentega cair.Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
3. Sediakan acuan yang telah dialas dgn kertas minyak atau yang telah disapu dgn sedikit butter.
4. Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam, dengan kepanasan 150C.
5. Bila sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian.
6. Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
7. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
8. Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
9. Masukkan dlm peti ais dlm 1-2 jam. Lepas tu baru potong.


Share |

16 ulasan:

Kak Sam berkata...

Alamak takunya tengok cheese dia. Bukannya apa pantang tengok mesti makan tak hengat punya

che mid berkata...

Salam, Tau tak... sejak Che Mid gila tengok blog masak-masak ni, berat badan I dah naik you... apa tak nya, dah mula meniru resepi sana sini, lepas tu dah jadik tukang perabih..

Amalblogbiz berkata...

Kebetulan.. pagi ni kmal bawa kek ni ke ofis... buat semalam.. jamu tetamu.. ada lebih..member ofis le jd mangsa utuk habiskan.

Amie berkata...

alamak... kaya denga cheese... pssst, tapau sepotong erkkk...

Chik Mimi berkata...

bestnya kak saya pernah minta rcp dengan kawan ,tapi tak bg sbb dia buat bisness

kakchik@ella berkata...

Eh ... Ini mcm Sweetie Cheese Kek yg KC selalu order kat rakan blogger KC Mr Curly. sedap ni.

dZana berkata...

huwaaaaaaa... mngoda tgok kek kak zai ni.. mewah cheesenya..

Mamasya berkata...

Aslmkum k.Zai

Nengok ke nya dah tahu yummy...mewah dgn cheese...sapu krim cheese...tabur lagi cheese...tak tahan nengok..

Nieza berkata...

assalam kak zai, kek ni memang sedap...nieza pernah belajar buat ngan sorang kakak dari brunei dulu tapi lama dah tak mencuba buat.

Juwita Jamaludin berkata...

salam kak zai lawanya kek ni.. cheese nya tu bertaburan kak.. tentu lemak berkrimkan kak rasanya

miss atie berkata...

sangat sedap kek ni... atie da wat business pon kek ni.... permintaan sgt memberansangkan, semua ckp sedap... heeee

miss atie berkata...

atie gune parut je kak... ade jual kat psrn, ade yg matanye bsr n ade yg kecik... so gune yg kecik la, br nmpk halus.. ms mula2 wat dulu pon cheese tu ksr2 je atie parutkan... dah beli parut yg br ok ckit, but still ksr gak la... sbb atie ni mmg ksr pon kot... hoho... kalo akak wat ni gerenti cntk gler... atie ni br bljr, bljr dr tenet n pnglmn sndri jek... xde g kelas... teringin sgt nk g kelas baking, tp syg kat cni xde plak... huhuhu... sbb mnt bnda2 ni semua...

Diana @ Melley Mey berkata...

waaah nie kalau irfan n hubby nampak nie.. pasti suka sgt nie.. namanya pun cantik... kek cheese bersalji.. sedapnya...

Nur Misnan berkata...

ohhh kak zai.. why u have to do this...
i need that cake... posto posto... sob sob.. nyummmmmmm

K.Nor berkata...

salam k.zai.. tergoda la tengok kek ni.. pantang betul kalau bab cheese kan.. nor mintak izin nak copy & save dulu resipi ya.. tq :)

~~DAPUR KECIL KU~~ berkata...

terliur pulak tengok kek ni.dulu2 rasanya pernah buat memang sedap.rasanya masa buat tu ambik resepi chef hanilieza