Khamis, Januari 05, 2012

Layan Dessert dimusim Panas...

www.tips-fb.com
ASSALAMUALAIKUM....Huhuuu!!!...dah lama tak main masak2 didapur Cyber ni..asyik melayan kek customer je ye..cuaca sekarang ni panas terik sgh...tak tahan rasa nya nak keluar rumah jika tak ada keperluan diluar sana.Kalau keluar rumah terus masuk komplek atau supermarket best lah..sejuk je..
Petang ni nak melayan puding yg dapat menyejukkan tekak..nak buat pun mudah dan bahan2 dh tersedia ada..


Puding Buah Peach

Sumber: Dari Buku Masakan 1 Hari 1 Resepi @Chef Hanieliza
DiRujuk: Kzai@Teratakimpian

Bahan-bahan:
10 gm serbuk agar2
4 cawan air
1 cawan gula - kurang kan gula lg sbb buah dh manis
1 tin susu cair (400ml)
2 tin buah pic - potong dadu - buah x npk sbb sikit je (x cukup)

Cara-cara:
1. Masukkan serbuk agar2, gula dan air ke dalam periuk dan masakan sehingga mendidih. Tutup api
2. Masukkan susu cair dan potongan buah pic. Kacau rata
3. Tuang kedalam loyang dan sejukkan
4. Hidangkan bersama lebihan buah pic.


Share |

21 ulasan:

♥♥azatiesayang ♥♥ berkata...

salam K.zai..selamat tahun baru 2012.Nyaman jer tekak bila masuk sini..:D

umieaisyah berkata...

salam rindu kak zai..
serius paneh skrang kan kak zai..menyengat tu..tp bila tengok puding ni sejuk je rasanya..blom lagi kalo dapt makan..mau rasa cam kt selji kot..kuikuikui

Mamasya berkata...

Aslmkum k.Zai.
wpun di sini sejuk cuacanya nampak sedap kalau dpt mkn puding k.Zai hidangkan ini.
re; k.Zai, RVC versi minyak ni padat sikit tekstur...maybe sbb byk guna minyak.

Amie berkata...

masya-Allah...assalamualaikum Kak Zai,
cantiknya....cantik sangat! terasalah lazatnya masuk ke tekak kita.

Mama Hawa/Mama Nani berkata...

Salam Zai..
walaupun mama bkn peminat puding.. tapi bila tgk puding buah peach nie mcm terasa2 di halaman tekak :P hehehe

Anna Qawina berkata...

aslmkm kak...sedapnya nampak..copy rsp yer..

izahdaut berkata...

assalamualaikum kak zai.. alahai sejuk tekak bila nampak puding. i likee

Nieza berkata...

assalam kak zai..lama tak singgah sini sibuk yer kak.salam thn baru 2012 buat akak sekeluarga.

sedap tgk puding ni..nieza suka..tgk mould pun cun la:)

Paty's Kitchen - Cook with passion. berkata...

Selamat tahun baru kzai..wee...kalau dapat jamah sedikitkan sedap.....

LinRosly berkata...

Assalamualaikum Kak Zai
Selamat tahun Baru 2012


*Sedapnya Kak Zai puding ni...jgn lupa tinggalkan untuk Lin yer...nnt kepunan lak...hik3

M1ss F0r3st berkata...

as-salam kak zai...

sedapnya..minta kebenaran kak zai untuk letka link kat blog saya yea...tq.

Juwita Jamaludin berkata...

salam kak.. terima kasih atas semangat tu... seronok tgk semua hasil kerja akak cantik2 keknya.. nampak puidng ni pun lapar plak malam2 ni

Juwita Jamaludin berkata...

salam kak.. terima kasih atas semangat tu... seronok tgk semua hasil kerja akak cantik2 keknya.. nampak puidng ni pun lapar plak malam2 ni

norlieharumaini berkata...

sedapnya.. basuh tekak yang kering

Tupperware Lover berkata...

Comelnya puding tu... Panas2 ni mesti sedap masuk tekak :)

Olaa's berkata...

wow...cedap2...:)

Ummi berkata...

Assalam k.Zai, sedap pulak tengok puding, dah lama Ummi x buat..nampak gaya kena rajinkan diri menggodek puding laks....terliur dah tgk... :)

Aida Azizi berkata...

Yummy, sharing is caring...

Hajar berkata...

Salam kak zai...
lama dah makan puding...cepatlah hidang yg lain pula atau masih bercuti sempena tahun naga :)
re: tq, besday wish utk anakanda ku...

blogresipi.com berkata...

Salam Kak Zai,
cantiknye cake stand akak tu. betul ke kek stand atau pinggan ye? hehe.. takpelah tp memang cantik ukiran kat tepi tu. :)
Ijan

kzai berkata...

Kzai>> Ijan blogresepi

Ijan, yg ni pinggan je..mmg ada cake stand corak ni..tp masa akak beli dh habis stok..nk kena gi cari lg ni..