Selasa, Julai 28, 2009

Black Forest Cake

www.tips-fb.com



Dah lama teringin nak buat kek popular ni....nampak macam senang...tapi mencabar gak masa nak melapis krim ni berbanding buttercream....apatah lagi kalau krim ni dah kering terdedah kena angin atau terlebih pukul..jadi kalau nak melapis krim ni kenalah cepat2 semasa krim masih kental....hari tu teruja tengok kat blog Zanaz bangi,rasa teringin pulak nak buat....zana wat kek choc moist sebagai kek nya,tapi nak wat kek span coklat pun mmg bolih...saya ikut mcm zana....resipi cilok dr umah Zanaz...thank zanaz..... c&p je ye...

rich moist chocolate cake

170 gm butter
120-280 gm gula kastor ( dah adjas) (ralat - bukan 120 tapi 250, sori yek, typo error)
3 biji telur

B - diayak sekali
226 gm tepung high protein (tpg gandum pun ok)
60 gm serbuk koko
1 1/2 tsp baking powder
1 tsp soda bicarbonate
C -
1 sdt nescafe + 1 sdb air panas ( tak boh pun tak apa)
1 sdt esen vanila
1 sdt chocolate emulco (tak boh pun tak apa)
195 gm air sejuk dari esbox

Panaskan oven 1700C
Beat butter dan gula sampai gebu, lebih krg 5 minit.
Masukkan telur satu persatu dan beat hingga kembang.
Masukkan C - segala esen2 tu le dan beat sebati.
Then masukkan bhn B dan fold perlahan dan satu arah
Boleh diselang selikan dgn air sejuk.
Masuk loyang 8" atau 9" dan bakar le sampai masak abt 45-50 mins.

Utk dijadikan blackforest
Bhn jem
1 tin dark pitted cherry ( ku guna brand snorkist)
2 sdb tepung jagung
Masak kedua2nya plus air dia skali yek sampai pekat. - sy x masak cherry...tapi atur atas kek je
tapi jgn lupa tinggal skit air dia utk buat direnjis atas kek

utk coating
beat whip cream sampai tahap sesuai utk disapu kat kek.
utk hiasan
coklat parut
coklat urai
ceri maraschino

kek coklat dah sejuk, potong le 2 lapis or 3 lapis. renjis setiap lapisan kek dgn jus buah ceri tu dulu. then sapu first layer dgn whip cream, then letak jem dark ceri tu. then letak another layer dan ulangi caranya. yg last skali salut le kek dgn whip krim. tabur coklat parut kat atas kek dan coklat urai tabur kat tepi. paip le swirl kat atas kek tu then letak le ceri maraschino tu.





Share |

10 ulasan:

ain berkata...

fullamak kak zaiiiii.....tak ubah mcm yg kedai kek punya lah. rajinnya nyer akakkkkk!!!!

Watierman berkata...

Salam K.Zai...wah nampak dah pro...ni..dah boleh ambik tempahan..tahniah2!so amazing!

Jasmeen berkata...

x penah lg wat black forest nih...sbb filling bagai2..leceh..ihiksss...tp kekmu ckup mengguda!!..poser lak tu..ishhh!!

ummiluqman berkata...

Adui!!! menggoda betul kek yang di tayangkan tu. Jeoluos la tengok. Nanti saya nak buat juga la kek mcm tu........Pandai betul kek tu posing.

mamasya berkata...

Salam K.zAI...

black forest k.Zai mengoda betul yummy..last week beli sebijik utk besday hubby.
skon kat bawah tupun nampak sedap..ada ayam..sayur.buat minum ptg sesuai sgt ni..

cikmanggis berkata...

zai..puas makan jika sendiri bikin kan!!

blogresipi berkata...

Kak Zai... cantik nye kek akak.. terpegun kite tengok.. kat kedai mahal tau kak kek nie.. kite beli time besday2 jer... lain ari nk mkn beli kek fotong jer... heehhe

kak ina kl berkata...

salam zai..fuyooo cayalah ..akak belum lagi kena angin rajin mcm ni..bestnya dapat makan hasil tangan sendiri.

izan ishak berkata...

sedapnyer k.zai. kalau dekat boleh tempah2 selalu....

zana @ ros hassan berkata...

alamak tergoda le plak tgk k/zai wat black forest...nanti rajin nak godek le apa yg ada hehehe