Sabtu, Ogos 01, 2009

Bubur Ayam & Sambal Getuk

www.tips-fb.com
Arini tak masak nasi untuk lunch....makan bubur ayam ni je....masak lebih dan masuk dapur awal sikit merangkap sarapan hingga makan tengahari....sbb waktu cuti sarapan pun selalu lewat je...jadi menu 2 dalam 1 lah jadinya...sedap bubur ni makan bersama sambal getuk kat bawah ni...anak2 pun mmg suka makan bubur nasi cuma ayah nya je yg kurang sikit,tp jamah gak sampai dua mangkuk bertambah....sedaplah tu kan....resipi ni cilok dr dapur makyung Hana gak...tima kacih makyung C&p je ye...


Bahan-bahan
  • 1 1/2 cwn beras (lbh kurang 250gm)
  • 1 1/2 inci halia di ketuk / titik
  • 2 sk serbuk pati ayam / 1 kiub pati ayam
  • 300gm isi ayam / 1/4 ekor ayam
  • sedikit garam
  • 1 liter air
  • * GARNISH *
  • lada merah- xde
  • daun bawang n daun sup
  • sedikit minyak bijan- x buh!
  • * AKSESORI TAMBAHAN *
  • ikan bilis n kacang digoreng
  • lada jeruk- wat sambal getuk!
  • telur masin- xdeeee!
Cara-cara
  1. Rebus ayam hingga empuk. Keluarkan ayam dan toskan airnya. Air rebusan ayam jgn dibuang.
  2. Basuh beras bersih. Masukkan beras dlm periuk lebihan air rebusan ayam. Masak beras hingga kembang, masukkan air sikit-sikit. ** Masak bubur ikut suka lembut mcmana kita nak
  3. Bila bubur hampir masak masukkan halia, pati ayam dan sedikit garam.
  4. Bubur bolehlah dihidang dgn ayam rebus tadi (siat kecil), bawang goreng, lada merah n daun sup. Titiskan sikit dgn minyak bijan. sedap mkn ngan ikan bilis n kacang goreng, cili jeruk dan telur masin..siap....
  5. Bubur mcm simple tp rasanya agak berbeza dan unik... Bubur ni sgt popular di sebuah kedai jual bubur kat Jalan Sultanah Batu Pahat....(jgn tak tau org Batu Pahat! hehehe aku ler tuh! :D n yg seangkatan denganku k.zana,kak.G,anawahid....)



Sedapnya sambal getuk makyung Hana ni.....pedas2 menyengat....tapi sedap!!!!!...teringat arwah mak dulu selalu buat sambal ni kalau takda selera nak makan...tapi mak buat semuanya bahan2 nya mentah je dan tak bubuh belacan,pastu tumbuk2 kasar gitu dan perah asam limau...issshhh...kecur air liur...buat sambal ni makan dgn bubur ayam mcm makyung Hana...resipi cilok dr dapur Makyung Hana ni...Hana pun cilok dr dapur Nor Ganu kite...tq Nor dan makyung....

Bahan-bahan
  • ikan bilis
  • cili padi ~ belah dua
  • belacan ~ nak sedap bakar dulu
  • sedikit gula ~ jika suka
Cara-cara
  • Goreng ikan bilis hingga hampir garing, masukkan cili padi yg dah dibelah atau di potong dua. Ni nak mengelakkan cili tu dr meletup.
  • Goreng hingga cili layu dan ikan bilis td garing.
  • Angkat dan toskan.
  • Tumbuk semua bahan termasuk belacan dan gula.
    Letak gula ni bukan apa, nak kasi balance sket rasa masin dr ikan bilis dan belacan.
    Tak letak pun tak per, kalau letak pun bukannya banyak dlm 1/2 sudu kecik jer, bukan sebalang hehe..
  • Siap!! boleh la dihidangkan dgn bubur nasi atau nak makan dgn nasi pon sodap
Share |

4 ulasan:

Insyirah berkata...

Nice. Bleh cuba nanti. Sebab mmg suka bubur nasi. Sambal getuk tu mcm best.

geraugebang berkata...

Sedapnya sambal getuk tu. Harus berguling-guling sedap.hu hu hu

shima berkata...

sedapnya bubur nasi....
nak2 lg ada sambal getuk!
nnti nak trylaaa sambal getuk kak zai nampak besh sgt2 :D

iu rf berkata...

aduhhhh.. sungguh tergoda dgn telur masinnn ituuuuu