Ahad, Julai 26, 2009

Skon Enak Berperisa

www.tips-fb.com
Skon ni buat untuk minuman petang tadi...sedap dan berkhasiat...untuk lunch pun masak simple je....resipi dari sumbangan NESTLE...resipi nak kena taip dulu...jamu mata dulu ye...nak keluar jap....jap lagi post resipi plk....

Bahan-bahan:

A
150 gm tepung naik sendiri
25 gm bijirin nestum
2 camca teh serbuk pati ayam maggi

B
100 gm daging ayam yg dikisar
25 gm lobak merah disagat halus
25 gm kucai,diotong sepanjang 1 cm
25gm cendawan butang dihiris
1 labu kecil bawang besar diiris
4 camca besar jagung manis berkrim - x letak

1 cawan susu rendah lemak NESTLE
sos cili maggi

Cara:
  1. Gaul ramuan A dalam mangkuk hingga sebati
  2. Masukkan ramuan B dalam susu NESTLE dan kacau perlaha-lahan.Gaul sehingga menjadi adunan pekat.
  3. Panaskan kuali tidak melekat dan masukkan 1 camca besar adnan tersebut.-sy lenserkan sedikit minyak.
  4. Masak atas api sederhana sehingga gelembung diatas permukaannya pecah.
  5. Terbalikkan dan masak bahagianyang sebelah lagi
  6. Hidang panas dengan sos cili jika mahu




Share |

6 ulasan:

blogresipi berkata...

Sedapnye wat minum petang... kak Zai, cantik ler set cawan yg akak gune tue... :)

geraugebang berkata...

nanti taip resepi heh, kita ikut, belum tentu buat. kita cut n paste resepi tu, masuk dalam muzium dulu.

ain berkata...

ooo..cam ni uper skon eh kak..???sy lum pernah buat lg skon mekon ni. boleh try gak sbb nmpak mcm sonang ba itu!!!

ima berkata...

sedap jugak ni kak zai...bila rajin boleh cuba nanti...hehe bila ye!!!!

kucingorengemok berkata...

versi org melayu cara berlauk kot ni, hehe

kucingorengemok berkata...

versi org melayu cara berlauk kot ni, hehe