Rabu, Julai 08, 2009

Carrot Cake

www.tips-fb.com


Disebabkan tak tahan tengok godaan carrot cake kat umah sihana makyung dgn umah As NZ tu lah,menggodek kek ni... memang fav sebarang carrot cake...suka makan ulang2...kalau beli sepotong kek ni kat secret receipe punyalah mahal....rasanya lebih kurang sama je...tapi bab nak memarut karot tu yg liat sikit...makan laju je....C&P resipi ni kat umah Hana je...jalan pintas...thanks hana....kek ni mmg sedap...kalau tak caya cubalah.....sebelum ni pun pernah buat kek ni disini...tapi yg buat ni lagi senang dan ringkas.

Bahan-bahan
  • 3 cawan lobak merah -di parut
  • 4 biji telur
  • 1 1/4 cawan minyak sayur- next time nk kurangkan maybe 3/4cwn@1 cwn memadai- sy letak 1 cwn minyak jagung
  • 2 cawan gula- hana kurangkan sbb ltk madu dua sudu. lg sedapp!- sy letak 3/4 cwn brown sugar dan 1 cwn gula castor
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan golden raisin
  • 1 cawan walnut- roast & crush- x letak
  • 1 sudu teh garam halus
  • 2 sudu teh soda bikarbonat- hana kurangkan- pun sama gak
  • 2 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh serbuk kayu manis - x letak
  • Topping/Glazing
  • 1 1/4 cawan gula icing
  • 3 oz creamcheese ( maaf ya, nnti i convert into gm)
  • 1 sudu makan corn syrup ( boleh diganti ngan golden syrup)
  • 1 sudu teh vanilla extract
Cara-cara
  1. Ayak tepung bersama garam, baking powder & soda.
  2. Masukkan pula parutan lobak merah, walnut &raisin kedalam tepung. Gaul rata.
  3. Didalam bekas lain, pukul telur,minyak & gula hingga sebati.
  4. Masukkan campuran telur kedalam campuran tepung dan gaul rata.
  5. Masukkan adunan kedalam loyang 10" yg telah di gris.
  6. Bakar didalam oven yg telah dipanaskan selama 50-60 min pada suhu 175C atau sehingga masak.
  7. Bila sudah masak, keluarkan dah sejukkan dan masukkan kedalam peti sejuk sehingga betul2 sejuk.
  8. Setelah sejuk, boleh dihias dengan creamcheese glazing.
  9. Topping/Glaze- Pukul creamcheese bersama gula icing, syrup dan vanilla extract.
UTK TOPPING hana gune resepi zaliana.- sy pun sama gak cam Hana
50 gm mentega
215 gm krim keju
130 gm gula aising - hana kurangkan
1 camca teh esen vanilla - hana ganti jus lemon
> pukul semua sebati dan sapukan atas kek.

ataupon yg nih! resepi k.nor! sama jerk lbh kurang..
125g creamcheese
60g butter
60g gula - leh kurangkan
sesudu kecil jus lemon - optional
> Pukul semua bhn hingga lembut dan gebu! sapukan ke atas carrot cupcake. kalau tak habih, bleh wat krim apa2 jenis swiss roll cake.





Share |

9 ulasan:

FiDa@aMiDa berkata...

bestnya carrot kek dah tingin nak buat tapi tak terbuat-buat

blogresipi berkata...

Sedapnye kek karot nie... bile lah nak cube buat nie... nampak moist betul.

ain berkata...

sedapnya carrot cake. sy suka gak carrot kek ni. dah 2 kali buat but masih x puas hati lg ngan hasilnya. kena cuba lg.

bintangku berkata...

sedapnye... t'goda tekak I.. he he he... t'ingin nak buat tp vitamin M byk sgt dlm diri nie.. :P

salam kenal dari sha...

Jasmeen berkata...

nak jamu mata...gambaq lak x kuaq...ishhh....kek karet mmg sedap ngan cream cheese topping tu..mabeless...

shima berkata...

asal masuk dapur kak zai ni sure teruja tgk gambar makanan dia..serba serbi nampak menyelerakan! ikshhh carrot cake ni mmg fav kami...lg2 yg ada topping cream cheese tuu perghhh nikmatnya mkn sejuk2..

zai@umiaiman berkata...

selama2 ni xpernah sy rs carrot cake .. caya tak kak.. haii tinggin nk wat tp tu rr nk cari ms yg susahnyer

mamasya berkata...

Salam K.Zai..

Sayapun suka karot kek ni. 2 hari sebelum bersalin hari tu sempat mkn...ngidam punya pasal...tp beli kat bakery, tak sempat nak buat..malas nak godek sebenarnya..he..he..
tp anak2 tak begitu suka..

nekPP berkata...

k zai..feberet saya nihh..kalau dekat..mau mintak separuh kek kak!! wahaha..