Sabtu, Ogos 01, 2009

Bingka Pisang

www.tips-fb.com

Sedap bingka pisang ni...buat untuk minum petang...mmg fav.dgn bingka ni....aritu mengendap kat dapur Cikgu Zana...tu yg terliur nak membuat nya...nak minta sikit jauh sangat kat Bt Pahat tu...kalau nak buat bingka ni,guna pisang yg betul2 masak tu macam pisang nak buat cekodok tu ...mmg menyengat rasanya...atas bingka tu tergelap sikit,sbb over bake nak dapatkan kerak yg terhebat,bak kata zana tu...bila dah masak,makan ulang2.....sampai setengah loyang bolih perabih sorang2...anak2 tak berapa gemar dgn kuih2 bingka ni...kalau pisang goreng tu lajulah....minta izin c&p resipi dr dapur Cikgu zana ni...tima kacih Cikgu...sedapp!!!!!....



Bahan2
1 sisir pisang kapas ( 10 - 13 biji).. di lenyek.. mmg byk tau
1 cwn tepung*
3/4 cwn gula*
1 cwn santan*
1 cwn susu sejat/cair*
1 biji telur*
2 sudu besar butter*

Cara2
1. Blender semua bahan*
2. Tuang adunan ke dalam mangkuk berisi pisang lenyek dan di gaul rata.
3. Masukkan ke dalam loyang yang telah dilenser dengan butter
4. Bakar 180C selama 1 jam.. or lebih untuk dapatkan kerak yang hebat.
5. Sejukkan.. baru di potong.. masuk peti ais lagi bestt..
Share |

7 ulasan:

ain berkata...

sedapnya nmpak bingka pisang akak tu. saya ni kalau bab bingka2 suka aje. nanti nak try buat lar.

geraugebang berkata...

Wah bingka pisang. Boleh hantar hotel buat jual ni.

blogresipi berkata...

Cantek2 jer potongannye... kalo kite yg potong harus jdk cam jerawat penyet jer... heheh

Chik Mi berkata...

nampak sedaapla kzai nak kena masuk list jugak ni hihihih akak sihat ke?

shima berkata...

salam kak zai...
pekabar? lama x jenguk akak...
ikshhh dah agak dahhh asal masuk sini mesti perut lapar!
bingka ni fav tp aft kawen ni x bape nak rajin wat kuih2 bakar camni...x terer sebenornya wat kuih tradisional..sat gi mummy dtg sini ari2 nk order kuih tuk minum ptg! ahaks ;)

MaNjE berkata...

salam ziarah..
terliur ni tengok bingka pisang~

FiDa@aMiDa berkata...

sedapnya bingka pisang ni...nmpk sedap betul lah kak zai