Selasa, Ogos 11, 2009

Butir Nangka @ Bubur Candil

www.tips-fb.com

Teringin nya nak makan butir nangka ni....separuh owang panggil bubur candil....ape2 jelah ye....asyik tengok kat umah owang je...nak mintak sikit jauh sangat...hehehe...hari ni puasa plk...balik dr ofis terus terjah dapor nak buat mendalah ni...bolih lah wat pemanis untuk berbuka....butir nangka ni ada jual bila bulan Ramadhan je..kalau hari biasa jangan haraplah nak jumpa....pelik gak kan,ngapa hari biasa tak de orang nak jual......tu yg kalau tingin buat jelah...butir nangka ni gedabak sikit...kes nak cepat perabih menggentel...warna pun terkuatlah plk...resipi cilok dr dapur makyung Hana yg tgh menghitung hari tu...makyung skrg tgh leka meroti....baru pecah dara BM lah katakan....nnt mcm2 lotii kuar...kita intai jelah ye....tungguuu....dia tak pandang gentel2 ni dah...kita baru terhegeh2 menggentel....hahaha....jgn marah makyung,nnt kena jual....tq makyung...

Bahan-bahan
  • 4 cawan tepung beras pulut
  • air
  • sedikit kapur makan
  • secubit garam dan pewarna hijau @ air daun pandan- sy buat separuh warna merah
  • (bahan utk kuah)
  • santan dari setengah biji kelapa - guna santan kotak je
  • gula- bubuh brown sugar...gula merah xdak...
  • 1 sudu makan halba- x ltk
  • garam
  • daun pandan
Cara-cara
  1. masukkan sedikit air ke dalam bekas, masukkan sedikit kapur makan bersama secubit garam serta pewarna. kacau....
  2. masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil di gaul.
  3. buat sehingga adunan menjadi doh dan tidak melekat di tangan. tambah air ikut keperluan.
  4. panaskan air hingga mendidih, masukkan doh yang telah digentelkan... bila masak ia akan timbul...
  5. apabila dah timbul tu, terus cedokkan dan masukkan ke dalam bekas yang berisi air.
  6. untuk kuahnya pula, masukkan semua bahan kedalam periuk, masaklah hingga mendidih.
  7. bila dah siap bolehla dicampurkan butir nangka bersama kuahnya. sedia untuk dihidang.....
  8. lebihkan santan kalau nak kuah banyak. begitu juga dengan halba. boleh ditambah sukatannya kalau suka.


Share |

8 ulasan:

blogresipi berkata...

Wah kak zai.. merah hijau plak ye... panjang2 tue cepat kenyang.hehehe

ain berkata...

betul kata ijan..panjang2 butir nangka akak tu, puas masuk mulut!

mamasya berkata...

Salam k.Zai..

Wah ceria butir nangka k.Zai...merah hijau.butir nangka besar cepat siap gentelnya...cepat jugak mkn..
betul tu k.Zai bulan posa saja ada butir nangka...bulan lain tak da.

Watierman berkata...

Salam K.Zai....rasa butir nangka ni sama tak dengan bubur chacha...?

Jasmeen berkata...

kalo pure bubur candil...mmg x der kaler2 kak...tp yg kakzai pya nih, mmg nmpk sedap betoi...
meh kita refresh resipi tuk prepare buka poser nx 2 weeks..ekekekke

Haniss berkata...

salam kak zai...wah ada butir nangka...makn di bulan puasa nanti best ni.......
re: BM saya pakai Noxxa kluaran Amway, kira 3 in 1 la, ada function Bread, oven & toast. kalau cosway punya function utk roti jer... uli dan loaf boleh la rasanya. Saya beli masa promotion dulu RM 600++ 3 taun lepas,skrg baru galak nak pakai dulu dia dok dendiam jer. kek pun saya bakar dalam Noxxa tu jer. nak sambar satu ke akak...

Suzi berkata...

kak zai, suka tengok warna butir nangka akak...ceria...budak2 lagi teruja nak makan ...

lin berkata...

視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,情色論壇,性感影片,正妹,走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,美女,成人圖片區,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,色情