Bahan-bahan ( 2 - 3 orang .. terpulang lah )
1. 1/2 kilo udang sederhana besar ..... bersihkan kulitnya tp ekornya jgn dibuang yer...
2. 150gm tepung tempura
3. Air sejuk - dari peti ais
4. Minyak masak utk mengoreng
Cara-cara
1. Asingkan 2 sb tepung tempura kedlm mangkuk lain
tepung tempura yg saya guna ... ada tanda halal.. kat blkg pkg
2. Bancuh lebihan tepung yg tinggal dgn air.. bancuhan mesti pekat mcm nak buat cekodok...
3. Panaskan minyak dulu.. api kecil jer
4. Ambik sekor udang pegang bahagian ekor nya kemudian golek2kn / bedak2kn dulu udang tu dgn tepung tempura yg 2sb td
5. Pastu golek pula dlm bancuhan tepung dan terus masuk kedlm kuali..
Goreng sehingga garing.... angkat & mkn
tepung tempura yg saya guna ... ada tanda halal.. kat blkg pkg
2. Bancuh lebihan tepung yg tinggal dgn air.. bancuhan mesti pekat mcm nak buat cekodok...
3. Panaskan minyak dulu.. api kecil jer
4. Ambik sekor udang pegang bahagian ekor nya kemudian golek2kn / bedak2kn dulu udang tu dgn tepung tempura yg 2sb td
5. Pastu golek pula dlm bancuhan tepung dan terus masuk kedlm kuali..
Goreng sehingga garing.... angkat & mkn
1 ulasan:
sy nyer udang lg best kak. asyik kuar masuk freezer aje. bukan tak tau nak msk apa..tp malas nak masak.hehe
Catat Ulasan