Isnin, September 14, 2009

Tempura Udang

www.tips-fb.com
Kadang2 tu tak tahu nak masak apa udang ni...balik2 masak sambal,sweet sour,gulai...yg ni wat yg ringkas dan sedap dimakan panas2...resipi dr Yatiezaini@MyR tima kasih Yatie...lama menyepi tu...sibuk ke...hehehe...tq Yatie


Bahan-bahan ( 2 - 3 orang .. terpulang lah )

1. 1/2 kilo udang sederhana besar ..... bersihkan kulitnya tp ekornya jgn dibuang yer...
2. 150gm tepung tempura
3. Air sejuk - dari peti ais
4. Minyak masak utk mengoreng


Cara-cara
1. Asingkan 2 sb tepung tempura kedlm mangkuk lain
tepung tempura yg saya guna ... ada tanda halal.. kat blkg pkg
2. Bancuh lebihan tepung yg tinggal dgn air.. bancuhan mesti pekat mcm nak buat cekodok...
3. Panaskan minyak dulu.. api kecil jer
4. Ambik sekor udang pegang bahagian ekor nya kemudian golek2kn / bedak2kn dulu udang tu dgn tepung tempura yg 2sb td
5. Pastu golek pula dlm bancuhan tepung dan terus masuk kedlm kuali..
Goreng sehingga garing.... angkat & mkn
Share |

1 ulasan:

ain berkata...

sy nyer udang lg best kak. asyik kuar masuk freezer aje. bukan tak tau nak msk apa..tp malas nak masak.hehe