Ahad, Oktober 11, 2009
Spaghetti Bolognese Bebola Daging
Ni request dari anak2 time cuti ni yang mmg gemar dgn spaghetti ni..rasanya senang nak buat kuah spaghetti yg sempoi ni....campak2 je siap....mmg selalu buat resipi ni yg mudah dan ringkas je...cuma tambah bebola daging je...siap untuk dimakan...mama nya pun tumpang sekaki...hehehe...
Bahan2:-
1 peket spaghetti
1 cmb minyak zaitun(olive oil) atau mentega untuk merebus spaghetti
1 cmt garam
Untuk Sos:-
1 cmb minyak - untuk menumis bawang
1 biji bawang besar - dipotong dadu kecil
2 ulas bawang putih - dicincang halus
2 cawan daging cincang- sy guna daging kisar Ramly
1 botol sos spaghetti - bersaiz sederhana - sy guna jenama Prego botol besar
2 helai daun salam (bay leaves)
1 cmt basil (daun selasih)
1 cmt serbuk oregano
1 kiub pati ayam
1 camb puri tomato
1/2 cawan cendawan tin - dihiris
1 biji buah tomato - dipotong dadu
1 cawan (250 ml) air
1/2 cawan kacang pis (dalam tin)- sy x letak
Cara2:-
1. Rebus spaghetti dicampur minyak zaitun dan garam selama kira-kira 10 minit (bergantung pd jenis spaghetti)
2. Setelah masak,angkat dan toskan tetapi jangan dibilas untuk mengelakkan ai kering.Gaulkan dgn sedikit mentega.
3. Panaskan minyak,tumis bawang besar dan bawang putih selama 2 minit
4. Masukkan daging kisar dan sedikit air.
5. Tuangkan sos spaghetti,tomato puri,kiub ayam,basil,oregano,daun salam dan cendawan butang serta kacang pis.
6. Kacau dan masak selama lebih kurang 6-7 minit.
7. Angkat dan tuangkan pada spaghetti.
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
1 ulasan:
oooo...gitu ye kak nak buat bebola daging. boleh try nanti!!
Catat Ulasan