Ni bukan daging kurban ye kawan2...menu ni dah masak minggu lepas..tapi baru nak wat n3 kat sini...kdg2 tu tak tahu nk masak apa dgn daging ni...ronda2 kat dapur kengkawan...terjumpa resipi yg sempoi dan sedap ni kat dapur Ummi Kuantan....minta izin c&p resipi kat sini ye..tq ummi
Bahan: ( 5- 6 orang)
400 gm daging batang pinang - dihiris nipis, dibersihkan.
1/4 cawan kicap manis
1 keping asam gelugur
1 labu bawang besar - hiris bulat gelang
1 biji cili hijau - belah 4
1 biji cili merah - belah 4
1 1/2 - 2 sb. gula
1/3 cawan air
garam secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis
Bahan Tumbuk dan Tumis:-
2 sb cili kering kisar
3 biji bawang merah - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1 inci halia - ditumbuk
1 sk jintan manis - ditumbuk
1/2 sk jintan putih - ditumbuk
1 batang serai - diketuk
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
2 sb cili kering kisar
3 biji bawang merah - ditumbuk
2 ulas bawang putih - ditumbuk
1 inci halia - ditumbuk
1 sk jintan manis - ditumbuk
1/2 sk jintan putih - ditumbuk
1 batang serai - diketuk
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
Cara-Cara:-
1. Panaskan minyak dalam kuali, perlahankan api dan tumiskan bahan2 tumbuk dan kisar, kulit kayu manis, lawang, cengkih dan serai. Kacau hingga naik bau dan cili kisar garing sedikit.
2. Masukkan daging, kacau rata sebentar.
3.Tambahkan kicap dan gaul rata...Masukkan sedikit air dulu..Biar daging mesra dengan kicap.
4. Masukkan pula asam gelugur dan jika daging belum empuk tambah sikit air lagi.
5. Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
6. Akhir sekali bila daging telah empuk, masukkan bawang besar dan cili merah dan hijau...Kacau layu sekejap dan angkat.
7. Hidangkan dengan nasi panas2...
1. Panaskan minyak dalam kuali, perlahankan api dan tumiskan bahan2 tumbuk dan kisar, kulit kayu manis, lawang, cengkih dan serai. Kacau hingga naik bau dan cili kisar garing sedikit.
2. Masukkan daging, kacau rata sebentar.
3.Tambahkan kicap dan gaul rata...Masukkan sedikit air dulu..Biar daging mesra dengan kicap.
4. Masukkan pula asam gelugur dan jika daging belum empuk tambah sikit air lagi.
5. Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
6. Akhir sekali bila daging telah empuk, masukkan bawang besar dan cili merah dan hijau...Kacau layu sekejap dan angkat.
7. Hidangkan dengan nasi panas2...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan