Selasa, November 10, 2009

Nasi Mandhi

www.tips-fb.com

Haritu teruja tgk kat umah mamasya ada hidangan nasi Mandhi ni....nasi ni berasal dr negeri Pak Arab...resipi asal dr Resipi Raidah..dah teringin lah plk...mmg sedap nasi ni...w/pun dah sejuk,tapi tetap lembut...tapi tak buat set lauk nya...akak ubah selera plk kepada ayam berempah dayang jack tu dgn ayam kurma....nasi ni mkn dgn ayam bakar dan sos nya...akak tukar lg makan dgn dalca plk...dalca beli semangkuk kat kedai je,senang keje..lama sgt dok dapor...nak cepat makan..jgn tuan nya murka sudahlah..memandai je menukar lauknya...lain kali akak buat lauk asal nya plk Raidah ye..tq Raidah dan mamasya kerana beri resipi yg lengkap dan terperinci..akak c&p je ye...


Bahan
4 cawan/pot beras basmathi ~ rendam 20 minit dan toskan
3 camca besar minyak sapi
4 cawan air atau secukupnya - **tambah air supaya nasi lembut
1 biji bawang besar ~ hiris halus
3 ulas bawang putih ~ hiris halus
1 inci halia ~ hiris halus btg mancis
1/3 cwn kismis
Rempah tumis ~ 1 batang kayu manis, 1 kuntum bunga lawang, 3 biji buah pelaga, 5 kuntum bunga cengkih
Sedikit pewarna kuning- guna 1 sk kunyit campur dgn sikit air
Garam secukup rasa.

Cara penyediaan nasi:
1. Panaskan minyak tumis rempah tumis, bawang putih, bawang besar dan halia hingga harum dan bawang layu. Masukkan kismis, goreng sebentar dan masukkan pula air, biar mendidih.
2. Bila mendidih, padamkan api dan tuang ke dalam rice cooker. Masukkan beras dan garam secukup rasa, kacau rata dan masak seperti biasa.
*3. Bila nasi kering, buat lubang ditgh nasi dan letakkan foil. Masukkan 1 sudu minyak dan seketul arang yang telah dibakar. Tutup tudung periuk selama 2minit supaya aroma asap arang tadi meresap ke dalam nasi.
4. Buka semula tudung periuk dan keluarkan foil bersama arang tadi.
5. Titiskan 2-3 titik pewarna kuning, kacau/gembur nasi dan masak nasi sehingga masak.
*tak buat langkah 3 ni sbb tak ada arang.utk dptkan nasi 2 warna gini jgn kacau rata2 sgt nasi.nak nasi masak elok yg biasa buat bila masak nasi minyak dll, bila nasi kering tutup nasi dgn aluminium foil yg lebar,barulah tutup dgn tudung periuk....jadi nasi masak elok sbb wap nasi terperangkap.

Share |

4 ulasan:

Watierman berkata...

Hrmmmmm patutle rata2 nampak juadah Nasi Mandhi....ingat kenapa kena mandi pulak....ooo...jakun betoilah Akak ni...

Sedap....nanti kalau berkesempatan boleh akak C & P jugak...hihihi...

Pandai ngelat yer...beli Dalca...nak short cut!!!

ain berkata...

betul lah kak watie...merata org buat ns mandhi ni!! bila ler turn kak watie pulak..?? boleh sy tompang semeja.hehehe

geraugebang berkata...

Nasi mandi? My feberet. Sedapnyeeer. Kalau jumpa nasi ni, tak mandi pun tak pe.

E-na Zarina berkata...

Sedap nmpk nasi akak n kerabatnya tur..yummmy2