Udang datang lagiii...tora dtg lagi...mcm iklan katun dlm Tv jer...ni lauk sempoi buat utk makan malam tadi dan pasangkan dgn masak lemak putih kobis & tauhu dan juga ikan goreng...dah lama tak menerong ni...sedap makan dgn nasi panas2...akak kalau makan mesti nak ada sambal..tak kira sambal apa pun,tapi sambal belacan tak berminat plk..nak sambal yg bergoreng...dan kalau goreng udang suka yg berjanggut..tak suka togel2 tu...hb pun sama citarasa...mmg tak buang janggut tu...bila kunyah rasa rangup2 gitew...tapi kepala dan ekor mestilah buang,kang tercekik plk bila makan kang...
Bahan-bahan:
1-2 biji terung panjang (dibelah dua,dipotong serong dan digoreng)
Semangkuk udang - (dibuang kepala dan ekor dan digoreng) agak2 lah byk mana ye
*5 biji bawang merah - lg byk bwg,lg manis & sedap
*2 ulas bawang putih (dikisar)
*6-7 biji clili merah/cili masak
Garam secukup rasa
Sedikit pak aji - jika suka
*Bawang merah,bawang putih dan cili merah/cili masak dikisar sekali
Cara-cara:
1.Panaskan sedikit minyak di dlm kuali.
2.Tumiskan bahan-bahan kisar sehingga terbit bau dan garing dan masukkan garam dan perasa. 3.Masukkan udang,terung dan gaul mesra.
4.Sedia dihidangkan bersama nasi panas.
7 ulasan:
Uish sedapnya dish terung tu..Akak ni Hubby tak makan terung tu yg jarang beli..nengok Zai masak..terliour lak !
kak watie..samalah ngan hubby kita, terung dia tak makan. so payah la nak menerung.hihihi.
psst..kita nak udang je la kak zai!!
sekali imbas baca tajuk tu macam "Sambal Terung Beruang"... hehehehhehe.. apapun, chek sukaaa terung..
Salam kak zai,
terung ni. gulp! sedapnya...!
makan dengan nasi tengah panas2 sedap nih....
makan dengan nasi tengah panas sedap nih
bestnya sambal terung..suami ati pun xmkn terung jgk..tp smalam wat terung bakar ngn sambal air asam..jom tengok ati punya;)
Catat Ulasan