Rabu, November 18, 2009

Moist Brownies & Farewell

www.tips-fb.com
Minggu ni kat ofis ada jamuan perpisahan dgn training girl dari UKM...kat sini mmg selalu buat makan2 sambil bersantai dan sesi bergambar ala2 seniwati primadona...pantang ada yg nak bertukar department ketempat lain ke atau pun berhenti dr syarikat...maka masing2 siboklah membawa bekalan memasing dr rumah...ada yg berat dan yg ringan...air minuman order kat kantin je...kita pun tak terkecuali membawa sama...bawa yg senang nak godek je yg kat atas tu..buat yg senang dan cepat laris je...ada nasi lemak bungkus,roti bom,kuih cara berlauk,popia basah,popia goreng,agar2 dan kek comel2...layanlah gambar makanan ni...seniwati malu tunjuk muka...brownies fofular dan sedap ni dah pernah buat dulu ada kat sini...tapi letak jugalah resipi ye...

Bahan A
1 cawan susu cair
1 cawan butter cair
1 cawan air panas
2 cawan gula perang [brown sugar]

Bahan B [kacau rata]
2 biji telur gred B
1 s/k esen vanilla

Bahan C [ayakkan]
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko - sy guna serbuk koko Van Houten
1 s/k baking powder
1 s/k soda bikarbonat - sy guna 1/2 sudu kecil je

Cara
1. Panaskan oven pada suhu 175'C selama 10 minit.
2. Kacau bahan A supaya sebati.
3. Masukkan bahan B.acau rata.
4. Masukkan bahan C dan gaulkan supaya sebati.
5. Lapikkan kertas dalam loyang 10x 10 inci.
6. Bakar selama 45 - 50 minit.
7. Sejukkan kek dan salutkan dengan kerim coklat.

Chocolate Topping
Bahan:
250 gm cooking coklat [cap tulip]- sy guna Van Houten cooking choc.
1 s/b butter/majerin1 s/k susu cair

Cara:
1. Panaskan coklat dalam periuk/bekas secara double boil.
2. Bila coklat telah cair tutup api dan campurkan butter. Kacau sebati.
3. Masukkan susu cair dan kacau lagi.
4. Salutkan pada kek dan hias mengikut kesukaan.



Share |

9 ulasan:

Sheila berkata...

salam wahhh bebagai manu ade..best dpt sealalu bejamuan mcm ni kan...terliur negok brownies tu terutama popia basah hemmm

TintaCyber/DapurkuBerasap berkata...

Brownies tu kalau di makan dgn air milo sejuk..sedap tu kak Zai..mengoda betul...:)

Ena berkata...

adeiii.. laporrrr.. manyak nyer makanan.. yum..yummy..

Watierman berkata...

Best nya jamuan..semua makanan yang sarat2...mahunya meleret jer nak balik...sebab kenyang ..hihihi

ain berkata...

bestnyaaa...mcm2 makanan ada. nak kerja kat tempat akak la cam ni.hihi

cikmanggis berkata...

uikss,macam macam ada..

blogresipi berkata...

uish punyer banyak makanan tue..nak jugakkkk!

CikLiz berkata...

Takmo jemput cikliz ke? kang tak abis lak makanan tu, bazir je.. hehehehhe.. cikliz sukarela nak tolong abiskan ni..

mamasyipah berkata...

naper mamasyipah buat sebarang jenis kek,bila masak dia suka naik tinggi kat tengah tuu.tinggi cam bukit mertajam pulak...