Ahad, April 25, 2010

Bihun Goreng Singapore

www.tips-fb.com
Hari ni goreng bihun S'pore untuk minum petang...masukkan bahan2 yg mana ada dlm petiais...jom layan resipi...

Bahan-bahan

1 peket bihun- direndam hingga lembut
1 mangkuk kecil isi ayam - dihiris
1 mangkuk kecil sotong - dipotong bulat
3 keping fish cake - dihiris tebal
1 batang lobak merah- dipotong memanjang halus
1 ikat daun kucai
Segenggam taugeh
4 ulas bawang putih - ditumbuk
5 ulas bawang merah - ditumbuk
1 sudu besar serbuk lada sulah
Sedikit sos tiram/kiub ayam
garam secukup rasa
minyak masak untuk menggoreng

Cara-cara:

1. Panaskan minyak dlm kuali,tumiskan bahan tumbuk hingga wangi.
2. Masukkan isi ayam,sotong dan masukkan sedikit air dan kacau sebentar hingga empuk.
3. Masukkan fish cake,lobak merah,lada sulah,sos tiram/kiub ayam dan garam kacau rata.
4. Kemudian masukkan bihun dan gaul rata dan tambah air jika perlu.
5. Akhir sekali masukkan taugeh,daun kucai dan gaul rata....tutup api dan sedia dihidangkan bersama cili jeruk jika suka.
Share |

3 ulasan:

Zainab berkata...

Salam, sedapnya.Gambar menarik pulak tu.

http://zainabismail.blogspot.com/

shima27 berkata...

aisehhh br td gi dapur mamafami dah sangkut kt meehun spore ni! masuk dapur kak zai ada jugak meehun ni adoilaaa cam tau2 jek benda ni fav no1 kita kina simpan stok meehun byk2 laa kt umah nampaknya :)

mIsS_FieZa berkata...

sedapyer... lme x mkn bihun singapore... nk share resepi akak pd blog sy bole?