Bahan-bahan
- 400g tepung gandum
- 250g gula - leh less
- 2 biji telur size L
- 200ml susu segar@cair
- 11/2 sk baking powder
- 1/2 sk garam
- 100g mentega tawar sejuk - potong dadu
- 30g mentega - cairkan
- 200g blueberry segar @ leh gune blueberry filling sbg inti
- 1 sudu makan parutan kulit lemon
Cara-cara
- Panaskan oven suhu 200darjah. Sediakan mangkuk@cup dan muffin tray.
- Campur susu dan telur ke dalam mangkuk dan kacau rata menggunakan whisk.
- Mangkuk lain, campurkan tepung, gula, baking powder dan garam. Gaul rata. Masukkan mentega sejuk dan hancur2kan seperti breadcrumbs.
- Ambil 150g campuran tepung tadi ke dalam mangkuk lain. Percikkan mentega cair dan kacau menggunakan garfu hingga sebutir-sebutir seperti breadcrumbs. Mentega cair tk perlu semuakan jika sudah mencukupi. Ketepikan.
- Masukkan bluberry dan juga kulit lemon ke dalam baki adunan tepung. Masukkan pula campuran susu dan telur tadi. Kacau menggunakan spatula@senduk kayu asal sebati.
- Tuang adunan ke dalam cup hingga hampir penuh. Taburkan dengan tepung serbuk breadcrumbs tadi. Bakar selam 20-25min atau hingga masak.
- Biarkan sebentar 5 minit dalam loyang. baru keluarkan dan sejukkan di atas redai.
- Hidangkan hangat.
6 ulasan:
salam kak zai...huh..muffin mu mencengkam jiwa kalbu ku....x tahan tgk.apatah lagi sedap bila dimakan.....ada lagi x?
salam kak zai,
cantiknya muffin akak tu..
betul2 cantik crumblenya
salam kak zai...sedapnya bberry muffin akakkkkk!!! cantik lagi. nak sikit!!!
Salam
Cantiknya muffin tu,mengancam betul..kecur air liur ni..
Huh bestnye...nak cuba jgakkk (^_^)
Comelnya muffin! cek suka..
Akan try di satu ketika yang tak tau bila.. :))
Catat Ulasan