Rabu, Ogos 18, 2010

Bubur Candil

www.tips-fb.com
Harini sempat gak menggentel sicandil ni...lama sungguh tak wat ni...posa2 ni rindu plk nak makan dgn sicandil ni yg sedap disejukkan...alangkah enak nya masuk tekak yg dah kering kontang ni kan...dulu penah wat jugak..tapi lain sikit bentuknya dan satu kaler je...resipi pun lain sikit gak...yg ni terajin sikit nak menyolek kan dgn kaler maler ni bagi ceria dan sedap mata memandang...yg ni resipi dr dapur Rinn...ni wat setengah adunan je...bolih tgk step by step disini yer!!!..timaceh Rinn...

Bahan-bahan :
3 cawan tepung pulut
1 camca air kapur sirih
4 cawan air
200 gm gula merah - akak guna gula pasir
2 helai daun pandan
6 sudu makan tepung beras, larutkan dalam sedikit air

Bahan2 Kuah Santan :
1 cawan santan dari ½ biji kelapa
2 helai daun pandan, robek-robek
1 camca tepung jagung, larutkan dengan sedikit air
secubit garam

Sedikit pewarna hijau,kuning dan merah - tmbh sendiri

Cara-cara :
1. Gaul tepung pulut, air kapur sirih dan 1/2 - 3/4 cawan air sehingga tidak melekat di tangan.
2. Gentelkan bulat-bulat kecil.
3. Jerangkan lebihan air atas api, masukkan gula merah dan daun pandan. Masak hingga gula larut, tapis dan jerang semula.
4. Masukkan bebola tepung pulut dalam air rebusan gula merah dan masak sampai terapung tanda sudah masak.
5. Masukkan larutan tepung beras dan kacau sentiasa sehingga kuah agak pekat. Sajikan dengan kuah santan.
6. Untk kuah santan, campurkan semua bahan kuah dan masak atas api sehingga sedikit likat.

Bila nak makan, ambil semangkuk bubur dan siramkan kuah santan. Jangan gaul sampai sebati, cukup sekadar dapat gabungan sesudu bubur dan sedikit santan bila nak menyuap ke mulut. Baru ada campuran rasa manis, lemak-lemak, masin dan kenyal-kenyal pulut bila digigit. Mungkin sajian ini mirip Puteri Berendam tapi Puteri Berendam lebih meriah kerana ianya dibuat berwarna-warni bebolanya...
Share |

6 ulasan:

ain berkata...

salam kak zai!! lamanya tak singgah umah akak ni la. mesti syok buka ngan bubur candil!

ijayuji berkata...

Salam kak zai! sedapppppnyerrrrr bubur candillllll, best ni hirup sejuk2 :D tp skrg kita tgh cuti2 lah kak zai tp nak buat jugak :D ehehe...

Jagungmanis berkata...

salam kak..
wow sedapnya bubur candil tu,,,
di seberang candilnya warna-warni yaa...
hehehehehe
kalau di Ina warnanya coklat je..
tapi sedapnya sama kan? hehehe

ilahjy berkata...

nasib baik singgah sahur kalu singgah tengahari mau terliuqq akak..hehe ..cantik tol kala depa tu dok dalam santan nampak berseri..

Chik Mimi berkata...

salam kak cantik menawan sicandil yang berwarna warni tu

Ayu berkata...

salam kak zai,
sungguh cantik presentation akak tu..very nice!