Ahad, Ogos 22, 2010

Kerutuk Ayam Cik Banding

www.tips-fb.com
Salam ramadhan...kejap je dah 12 hari kita berpuasa kan...pejam celik..pejam celik dah dekat 2 minggu masa berjalan...minggu depan mesti memasing sibuk wat kuih raya plk kan....mulalah mcm2 sekut plk kuar...ni menu bbuka semalam ni...ayam lagi..takpelah memasing dah minat dgn siayam ni...rempah nya guna rempah kotak Slera keluaran Felda trading je..sedap gak guna rempah ni...kalau balik keje nak masak pun sonang...dah lama beli rempah ni,memerap je dlm almari tu..sayang plk kalau dah expired..nnt tak habis2 membazir je...resipi ikut pd kotak je...nak guna daging pun blh...sedap dimakan bersama nasi atau roti.

Bahan-bahan:-
400 gm Ayam/daging
1 peket perencah kerutuk cik Banding
1 keping asam gelugor
2 cawan santan
4 cawan air
Garam dan gula

Cara-cara:-
1. Masak 3 cawan air (600 ml) air bersam 1 peket perencah kerutuk dan sekeping asam gelugor.
2. Masukkan 400 gm daging lembu/daging kambing /ayam dan masak sehingga empuk.
3. Tambah 1 cawan air dan 2 cawan santan kelapa dan masak sehingga pekat.
4. Tambahkan garam dan gula secukup rasa.



Pada Sally yg bertanya tentang kotak paste ni....inilah rupa kotaknya...

Share |

11 ulasan:

openid berkata...

Kerutuk sedap nye... kite pun ada gak beli perencah segera kerutuk ni..simpan dulu mungkin boleh buat raya. hehe
Ijan

ijayuji berkata...

Salam kak zai! 2 hari ni kita naik beskal pancit baru nk sampai ni haaa :D kerutuk ni tak pernah makan pulak ke kita tak tahu dulu2 dah pernah makan tp yg pasti tak pernah buat sendirik :D nmpk sedap pulak, ada pulaklah perencah dia ya leceh jugak guna2 perencah ni sbb kita tak de ehehe..

Sally berkata...

Salam..kerutuk cik banding ni boleh beli kat mana2 kedai ker?..macamana rupa paketnya..x pernha jumpa lak.

ain berkata...

salam kak zai...kita pun ada gak rempah kerutup ni. beli 5 bulan lepas. ntah boleh guna lg ke tak. teruk betui la!!

Ida Ddapur berkata...

K'zai..slm, ida suke mkn msk kerutup ni...ida selalu guna cap adabi tu je.

Sally berkata...

Terima kasih kak Zai..nnt Sally nak cuba cari dan buat

Chik Mimi berkata...

salam kak zai wah merendang dier,hahahh nak adiah ye yg tu tak buleh ler bg akak sbb org bg ke saya hehehe

Wana Yusuf berkata...

Wah senangnya ada perencah ni... leh carik ni... kat mana nak beli ya...

Raisham berkata...

Salam..Perencah Slera ini boleh didapati di semua rangkaian Jusco di seluruh Malaysia dan Mini market D'Mart (Kedai Felada) berhampiran anda...:)

AZLYN KHALIB berkata...

kalau kat kelantan perencah kerutuk cik banding harganye 6.90

Zulkipli berkata...

order ngan kita , kita bagi special price RM5.00/sepeket kalau order 5 peket pos percuma . email ke akuju2001@gmail.com