Sabtu, Ogos 21, 2010

Sup Cendawan

www.tips-fb.com
Kadang2 tu tak tau nak masak sayur ape utk bbuka arini...gi ronda2 dapur kawan2...terjumpa dgn resipi k.liza ni..npk sedap banget..yelah pose2 ni semua npk enak kan..tapi hakikatnye mmg enak pun...dah lama tak masak sup sayur mayur ni...enak banget dihirup kuahnya time cuaca panas2 ni dong...nnt diketawa dek deetha tiru gaya ckp dia...resipi campak2 je..sama dgn resipi k.liza ni...c&p kat sini jelah ye k.liza..timaceh...

Bahan

300 gm cendaran tiram [koyakkan]

100 gm lobak merah [potong kecil]

100 gm udang [buangkan kulit]

2 cawan air

1 pokok daun sup ]

1 pokok daun bawang ] potong pendek

2 sudu minyak

garam secukupnya


Bahan Hiris

3 ulas bawang merah

1 ulas bawang putih




Cara

1. Basuh sayuran dan toskan

2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan hiris dan udang sehingga wangi.

3. Masukkan air dan garam. Masak sehingga mendidih.

4. Masukkan cendawan dan lobak merah. Biarkan sehingga mendidih lagi.

5. Tutup api dan masukkan daun bawang dan daun sup. Hidangkan.
Share |

1 ulasan:

ain berkata...

sedap tu kak zai.saya pulak lebih suka gunakan shitake mushroom utk buat sup cendawan ni.