Ahad, November 14, 2010

Cucur Udang Tembam

www.tips-fb.com
Dah malam baru dapat masuk n3 menu minum petang tadi...faham2 jelah kan...time cuti2 ni mmg byk keje umah menunggu....keje rutin mingguan lah katakan...ada2 saje nk dibuat...kemas sana...kemas sini...aleh2 tgk dh nak masuk maghrib...kejap je masa berlalu...meh tgk cucur udang yg tembam ni yg wat ptg tadi...gebus dan lembut...segebus tuan punya resipi...jgn marah ye mat..gurau je...resipi dr dapur CMG yg fofular tu...tq mat..minta izin letak respi kt sini...

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan tepung gandum
1/2 camca besar instant yeast (mauripan)
1 3/4 cawan air (yang ni kurang lebih, tapi mat sukat dekat2 2 cawan air dia)
1 mangkuk taugeh (mangkuk sup kecil)
5 pokok kuchai, cuci dan kerat2
1 pokok daun bawang, hiris
1/3 camca teh serbuk kunyit
1 camca teh garam
20 ekor udang sederhana besar, cuci bersih, tos dan lap kering2 dengan paper towel
1 biji telor - yg ni akak tambah


BAHAN SOS LADA :-)

5 biji cili merah
1/3 cawan gula pasir
1/4 cawan cuka
3 ulas bawang putih
1/4 camca teh garam


CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Dalam satu bekas, masukkan tepung, serbuk kunyit, instant yeast,telor, garam dan kacau rata. Tuang air sedikit demi sedikit sehingga mendapat adunan yang tidak terlalu cair atau pekat (sukatan kurang lebih 1 3/4 cawan atau lebih sikiiiitttt). Masukkan taugeh, kuchai dan daun bawang, gaul rata dan perap 30 minit.
  2. UNTUK SOS LADA :- Kisar cili dan bawang putih hingga halus, tuang dalam periuk. Masukkan gula dan garam. Masak dengan api perlahan hingga pekat. Tuang cuka, kacau dan masak lagi hingga berada pada konsistensi sederhana pekat. Sejukkan
  3. UNTUK CUCUR UDANG TEMBAM :- Panas kan minyak untuk goreng terendam. Panaskan senduk mungkun bersaiz sederhana selama 1 minit dalam minyak panas. Sendukkan bancuhan cucur udang tadi ke dalam senduk panas 3/4 penuh, lingkarkan dengan seekor udang dan rendam dalam minyak panas. Biar mengeras sedikit dan tanggalkan dari senduk (gunakan sudip tajam untuk menanggalkan cucur udang tadi). Ulangi proses membuat sehingga selesai. Goreng hingga kuning keemasan. Angkat cucur udang yang telah masak, toskan dan letak atas paper towel. Boleh hidangkan bersama sos lada tadi...Selamat mencuba!...
Share |

8 ulasan:

Ieza berkata...

emm yummmy...boleh try buat ni..

anymz berkata...

waduuuuuh!kzai sungguh menawan kalbu cucur mu itu..da lama tak mencucur nih.kalo time hujan camni fuuuh!bestnya..sok2 la buat.ni kita makan kat sini dulu ek?.

fuzidss berkata...

salam kak zai- wow gebunya.

yaYa@DaiYa berkata...

sedapnye! terliur dibuatnye...

moklong berkata...

mmg sah tembam.. hehehe...

Fantasy Bundle berkata...

sedapnya..

CikLiz berkata...

memang tembam cucuq ni la.. hampir sama ngan pipi cikliz!!

Mat Gebu berkata...

Waaaa..ni yg tak bley tahan..nak buat juga..