RESEPI KEK KARAMEL
Source : Pn. Munira
Bahan-bahan
(A)Gula Hangus
- 2 sudu besar gula (utk buat gula hangus)
- >>tabur gula dlm loyang n msk atas api perlahan..biar gula hancur n warna tukar jd perang).Ketepikan dulu
- 1/2 tin susu cair FN (200ml)
- 70gm gula kastor
- 1/2 sudu teh esen vanila
- 3 bj kuning telur
- 140gm tepung gandum
- 70 gm gula kastor
- 3 bj kuning telur
- 135ml air biasa
- 1 sudu teh baking powder
- 45ml minyak msk@butter cair
- 2sb susu pekat manis - resepi asal xde.yg nih anna tambah
- 6 bj putih telur
- 70gm gula kastor
- 1 sudu teh krim of tartar
Cara-cara
- Kacau semua bhn (B) perlahan2.jgn bg berbuih2...nti x jd karamelnya.
- Masukkan (B) td dlm loyang gula hangus tadi..ketepikan.
- Pukul bahan (C) *Ana guna senduk je..ketepikan.(masa ni bolehla tambah susu pekat manis tu)
- Pukul sampai bhn (D) smpai jd kembang & bila kita angkat dia x jatuh.
- Campurkan adunan (C) + (D) dan gaul ngan senduk hingga sebati.
- Bahagikan kpd beberapa bahagian & letak pewarna n paste kalau nak..masukkan kedlm loyang yg ada gula hangus tadi (A + B)..selang seli warna, letak ditengah2 loyang
- Bakar cara double boiling - selama 1 jam suhu 160-180'C
- Bila masak angkat & rehatkan 10 minit baru terbalikkan kek yg dibakar tadi...Masukkan dlm peti sejuk 1 jam n lepas tu mkn sejuk2.
9 ulasan:
wargh..makin tak sabar nak buat ni, baru tadi shoping bahan-bahannya kat tesco. nak buat kocoh2 takut tak menjd, maklumlah beranak kecik..tak boleh jadi ni..sok jugak nak buat..haha
menarik, tertarik, colour tu memang d bomb
lama saya tengok akak punya gambar. sambil dalam hati duk kata, 'sabar ke saya nak buat belang2 mcm tu."
Salam..
Alaaa....cantiknyer...sedapnyer... mesti cuba buat ni. Tq for sharing the resipi.
Salam kak..
akak guna loyang berapa inci..
sedihh saya buat tak jadi..maybe tepung sikit pastu loyang besarr kot..huhu
oooo itu mcm kaaaa method diaaa...br ku tauuu...nak try la kak...uhuksss...
mak aiii... dh ramai yg bjangkit. cuma kt rmh ina blum tau bila nk buatnya. hr tu ada nmpk kat rmh izah. dh tgoda ms tu. tp blum smpi seru nk mcoba.
Tengok pun dah sedap itu belum makan lagi..
Cantik, kemas dan mesti sedap nii..
Saya suka sangat makan tapi bila la nak mencuba buat plak..
Catat Ulasan