Ahad, Disember 26, 2010

Apam Tepung Beras

www.tips-fb.com
Dah jadi ketagih plk mengapam ni...sekali buat nak buat lagi..dan lagi...apam ni mmg gebus sgh...bila geget tenggelam gitew...nk wat pun sonang...cuma tak tahan nk tunggu dia naik dulu baru kukus...nk set time tu...akak suka buat kuih kalau dh bancuh terus kukus je dan cepat dpt makan..jenis tak menyabor ni...ramai dh cuba wat apam ilham dr Watie Penang ni..akak buat petang semalam utk minum petang..aritu npk di umah Ros kt Jepun tu...terus terguda nk membuat...tapi akak wat ni takmo jadi pecah kt atas tu..apam ni jd rata je kt atas nye...tak tau ape silapnye..tapi rasa ttp menten..api dh kuat dh masa mengukus...tima kasih wat Watie dan Ros ye..akak c&p dr dapur Ros sbb dh ternampak kt situ...


Bahan-bahan:

1 cawan nasi
2 cawan tepung beras
1 cawan gula putih
1 1/4 cawan air
1 sudu kecil yis
sepeket kecil eno

Caranya:
1. Blend nasi dengan air hingga halus kemudian masukkan sugar, tepung dan yis. Blend lagi hingga sebati. Masukkan ke dalam bekas dan tutup rapat. Perap lebih dari 3 atau 4 jam (Akak bancuh lewat tengah maalam kukus pukul 5 pagi).

2. Selepas diperap kacau perlahan dan masukkan eno, kacau sebati perlahan-lahan (warnakan kalau suka) dan biar sebentar.

3. Panaskan kukusan. Masukan ke dalam acuan-acuan kecil dan kukus selama 15 hingga 20minit dengan api kuat.

4. Boleh di makan dengan kelapa parut yang dikukus sebentar dan digaul dengan sedikit garam jika suka.

Share |

2 ulasan:

Mas berkata...

salam kak...mas pun buat apam beras gak tadi....sedapp betul kan kak, sejuk pun masih lembut jer..esok baru mas n3 kan apam beras ni....
tengok apam beras akak cantik betol la....

izahdaut berkata...

kak zai..mcm saya gak la, tak mau merekah jugak..tapi apam ni mmg mantap..sedap giless.. ada yg kata acuan jgn dilenser dengan minyak...ada juga kata kene guna bekas paper atau acuan tin..baru apam naik merekah..akak guna acuan apa?hehee..