Bahan-bahan:
1 cawan nasi
2 cawan tepung beras
1 cawan gula putih
1 1/4 cawan air
1 sudu kecil yis
sepeket kecil eno
Caranya:
1. Blend nasi dengan air hingga halus kemudian masukkan sugar, tepung dan yis. Blend lagi hingga sebati. Masukkan ke dalam bekas dan tutup rapat. Perap lebih dari 3 atau 4 jam (Akak bancuh lewat tengah maalam kukus pukul 5 pagi).
2. Selepas diperap kacau perlahan dan masukkan eno, kacau sebati perlahan-lahan (warnakan kalau suka) dan biar sebentar.
3. Panaskan kukusan. Masukan ke dalam acuan-acuan kecil dan kukus selama 15 hingga 20minit dengan api kuat.
4. Boleh di makan dengan kelapa parut yang dikukus sebentar dan digaul dengan sedikit garam jika suka.
2 ulasan:
salam kak...mas pun buat apam beras gak tadi....sedapp betul kan kak, sejuk pun masih lembut jer..esok baru mas n3 kan apam beras ni....
tengok apam beras akak cantik betol la....
kak zai..mcm saya gak la, tak mau merekah jugak..tapi apam ni mmg mantap..sedap giless.. ada yg kata acuan jgn dilenser dengan minyak...ada juga kata kene guna bekas paper atau acuan tin..baru apam naik merekah..akak guna acuan apa?hehee..
Catat Ulasan