Sabtu, Januari 22, 2011

Koleksi Buku Resipi Termahal

www.tips-fb.com
Hari ni ada selingan sikit untuk kongsi cerita dr buku resipi termahal yang pernah akak beli.Buku resipi ini adalah hasil dr olahan air tangan Tengku Puan Pahang Tuanku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah.Membeli buku resipi ni banyak munafaat nya...selain bolih merasa resipi2 dr air tanganTuanku Puan Pahang...kita juga sambil menderma utk tabung IVF tajaan dr beliau..semua orang arif ttg tabung ni kan yg begitu popular diwarwarkan suatu masa dahulu..utk membantu pada pasangan yg susah mendapat cahaya mata setelah bertahun2 berkahwin...beliau melancarkan tabung ni dr masaalah beliau sendiri yg susah mendapatkan zuriat pd masa itu..tapi berkat usaha beliau sendiri skrg beliau telah mempunyai ramai zuriat.Buku ni akak beli di MPH dengan harga Rm199 dan lagi Rm1 mencecah Rm2oo..takpe lah beli sambil menderma serupa mcm menolong juga kan...masa tu pun buku ni susah nk dpt sbb dh kehabisan stok..masa tu akak booking dulu di kedai tu.Buku ni memang tebal dan mempunyai gambar2 yg cantik...setiap perenggan mempunyai daerah dan resipi2 tersendiri..mmg berbaloi membeli berbanding dgn harga nya.








Lihatlah betapa cantik nya beliau..seorang anak raja yg berhati mulia dan sanggup turun padang utk menolong raayat yg memerlukan..beliau mencari resipi dr tiap2 daerah diPahang termasuk dr daerah orang asli disana dan juga resipi dr Istana pahang sendiri utk di kongsi bersama...memasak...mengumpulkan menjadi resipi dan diterbitkan menjadi buku masakan Tradisional Pahang.









Diantara masakan popular Istana Pahang...Puding baulu Raja
Sebenar nya buku ni dah lama tersimpan dan hampir terlupa..bila senang2 nanti akak share resipi dr buku ni.

Wajah yang sungguh ayu dan tak jemu dipandang..skrg beliau dah memakai tudung

Tuanku Puan Pahang bersama anak-anak beliau


Hasil dari air tangan beliau

Gulai masam tempoyak ikan patin yg sungguh sedap


Share |

11 ulasan:

Madam Sooyaree berkata...

Mesti best kan buku masakan ni.. Nampak sedap semuanya!

suffer8zine berkata...

wow haraga 199 tu

Terkini : Buaya Tertelan Telefon Bimbit

Sue @ Nenie berkata...

Salam..Akaaaakkkk...wah betul betul mahal tuu..saya nak beli yang rege RM39 pun angkat letak angkat letak buku resipi tuuuu....

Tapi betullah kak, saya pernah ada beli buku yang sedikit mahal...Tapi isi kandungannya memang puas hati....sesuailah ngan harganya....

Kata orang Alah membeli menang memakai...(Pssttt tapi time beli tu ngan harga offerlah...keh keh keh~Aci tak?)

Nuridah berkata...

Salam Kak Zai,

Ada suatu ketika puteri ni turun ke Spore daerah Arab St yg terkenal dengan jualan kain ela2 yg cantik dan exclusive...kedai tu tutup hanya untuk melayan puteri ini secara peribadi...mmg cantik org nya...kulitnya bersih kak...

Mmg mahal kak harga buku itu...kalau org spore turun kesana dan beli rasanya berbaloi ya kak. Tukaran dollar spore ke ringgit..hehe.

Deliah's Deli berkata...

salam kzai...best buku resepi tu..gambar2 pun cantik..mskannya dah tentu sedap :p~

Ummi berkata...

salam k.zai...buku ni mmg ofis Ummi pun dapat sebuah semasa pelancarannya beberapa thn lepas, tp biasalah, bos bawak balik...hahahaa, nk suh isteri dia masak kot...Kitaorg xdan lgsung nak fotokopi ke resepi2 dlm tuh mana yg berkenan..huhuuu...Tunggu lah ada bajet lebih, leh cari..hahahahha

anymz berkata...

salam kzai.tak sabar nak tunggu kzai post masakan dari buku baginda nih..cepat sikit tau kzai..hehe

LinRosly berkata...

Salam Kak Zai...Kak Lin Mmg Minat Sangat2 Dg Tengku Puan Pahang...Kak Lin Suka Tgk Masakan Baginda...Mana Nak Dapatkan Buku Tu Kak Zai? Lin Nak Jugakkkkk!!!!

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

salam kak zai...

ada tak resepi gulai asam rong dengan sambal hitam pahang dalam buku resepi ni? kalau takde... tak lengkaplah resepi masakan pahang dlm buku tu.... hehehe....

WendyinKK @ Table for 2..... or more berkata...

Salam Sejahtera,

Minta izin untuk menggunakan gambar pertama dalam post ini sempena event Pahang Food Fest pada Dec 1 nanti.

http://wendyinkk.blogspot.com/p/malaysian-food-fest.html

Terima Kasih,
Wendy

K.zai berkata...

ok Wendyinkk...