Selasa, Februari 01, 2011

Jejari Ketam Bersalut & half boil egg...Sarapan

www.tips-fb.com

Dah lambat nak masuk tayangan sarapan pagi ni...takpe lah janji ber update jugak lah kan..pagi ni wat sarapan yg ringkas...cepat dan mengenyangkan...hari ni nampak cuaca menunjukkan begitu baik sekali..pagi2 lagi sang suria dah mencelahkan wajah nya...cepat lah kain2 kering dijemuran...dah berapa hari ni kain kesejukan dipenyidai...bagi mangsa2 banjir yg teperangkap,bolih lah mereka menarik nafas lega..kesian mereka kan dgn anak2 yg masih kecil...jom layan sarapan pagi ni...




Menu Kopitiam dr Pakcik google...best dapat bf sesekali disini


Jejari Ketam Bersalut
Sumber: Mat Gebu@DTS
...tima kasih Mat

Bahan-bahan:-)
12 batang crabstick @ jejari ketam
1 biji telur*
Sedikit serbuk lada hitam*(*disatukan dan pukul rata)
Tepung gandum secukupnya
Serbuk roti secukupnya (mat guna kaler kuning - oren) - akak guna kaler putih
Sos kegemaran untuk dicicah
Minyak masa untuk menggoreng terendam'

Cara membuatnya :-)
  1. Jejari ketam tadi dilap kering, gaul dengan tepung, kemudian celup dalam bancuhan telur, golek atas serbuk roti, kalau nak tebal lakukan proses sekali lagi, dengan mencelup dalam telur dan golekkan sekali lagi atas serbuk roti. Buat hingga siap.
  2. Panaskan minyak dan goreng jejari ketam bersalut tadi hingga kuning keemasan, tapi jangan goreng terlalu lama. Angkat dan toskan, letak atas papertowel. Hidangkan panas bersama sos kegemaran anda...



Half boil egg...rujukan dr Hana@Hanamemories...tima kasih Hana bagi ilham yg senang dan telur jadi cantik ni..
Share |

5 ulasan:

Ida Ddapur berkata...

bestnyer b/fast cara gini w;pun simple...ida tak suka h/boil egg, tapi kalau en asben yg dpt telur ni...mmg syok tgk dia mkn..

Mas berkata...

cantik kejadian telur setengah masak akak tu....
nnti mas pun nak try cara kak hana ni.....

Nieza berkata...

assalam kak, wah ni memang my fav ni telur tu lagi ler saya suka bubuh lak kicap..perghh sedap ni...hehe

hana berkata...

akakk... sedapnyerrrr... kiter pong suker sarapan pagi cenggini.. kdg tuh tak cukop la dua bijik!! hihihi

azi berkata...

Salam akak..
Akak kalau masak apa pun nampak sedap...tengok telur yg. akak buat tu...nampak cantik aje...