Rabu, Februari 16, 2011

Pavlova

www.tips-fb.com

Salam Maulidur Rasul semua...walaupun dah lewat ni...wat minum petang tadi dessert omputih plk ni dan goreng nugget yg dah lama kesejukan dlm peti doremon tu..nak menghabiskan saki baki fresh cream wat kek haritu...maka terhasillah pavlova ni.Satu masa dulu pavlova ni memang mcm satu fenomena...lepas sorang...sorang tayang pavlova...popular sgh...akak baru terigin nak wat ni.Rupa nya sedaplah pavlova ni...rasa kulitnya garing dan rangup kat luar dan kat dalam rasa kenyal2....diganding kan pulak dengan buah2an yg masam2 manis ni,mmg sedap sunguh.Anak dara akak kata "sedaplah pavlova ni"...siap kata "nanti buat lagi ye mama"..iyo lah tuuu!!



Ingatkan pavlova ni manis sangat...tapi taklah semanis yg disangkakan..nak wat pun senang je...dah guna putih telor aje ni...masih ada baki kuning telor plk...rasa nak buat dessert creme brulee nanti kalau rajin..sbb creme brulee ni guna kuning telor saje...taklah membazir...nampak mcm ala2 cream karamel yg dihanguskan gula kt atas nya...tapi ntah bila lah tu nak buat.Resepi Pavlova ni asal dr Joyofbaking.com..tapi akak amik dr blog SN@its my life yg telah diterjemahkan...tima kasih atas resepi.




Pavlova


Bahan-bahan meringue
4 biji putih telur
1 cawan gula castor (tapi aku rasa manis amattt..- akak letak 3/4 cawan
1/2 sudu teh vineger
1/2 sudu besar tepung jagung-akak letak 3 sudu kecil

cara buat..
pukul putih telur hingga kembang (sila guna mesin ya)...dah kembang masukkan gula 1 sudu pada 1 masa...pukul lagi hingga kembang..(pastu cek kalau cubit ada rasa ketulan gula sila pukul lagi sampai smooth)..agak agak dah rasa kembang, smooth, fluffy boleh la stop pukul, masukan/tabur vineger dgn tepung jagung dan flip over cepat cepat...pas tu dah boleh la letak atas pelapik/rak untuk di bakar...

note...sila pre heat oven anda sebelum bakar ya...suhu 130C, bakar selama 1jam 15 minit or sampai dia kekuningan...lepas dah masak itu meringue, buka pintu oven tu bagi sejuk sendiri dalam oven (jgn keluarkan!!!)..time sejuk tu meringue tu kadang kala akan crack..itu normal jgn panik.



Topping
1 cawan heavy whipped cream (lagi senang guna yg spray punya)
1 sudu teh vannila essence
1 sudu besar gula (tapi sebab aku punya meringue tu dah manis, maka aku tak buh pun)
buah buahan segar...strawberry, kiwi etc

Note: Utk topping Akak guna non diary whipped cream

cara buat (bila nak makan baru buat)
putarrrr semua bahan kecuali buah buahan sampai dia fluffy, pastu letak atas meringue tu (kalau guna spray tu spray je atas meringue tu. Hiaskan lah dengan buah buahan tadi...

nota lagi...lepas buat kali ke dua aku prasan gula tu tak leh kurangkan banyak sangat sebab if tak meringue tu tak naik sangat..jadi macam baulu penyek hahahaha
selamat mencuba!!!!




Share |

13 ulasan:

faa rosli sulaiman berkata...

sedap!

xsabar nak try...

Yat Maria berkata...

wahhh lova lova sudah mari...sgt la menggiurkan ngan buah2an kat atas sinun.. :)

Ida Ddapur berkata...

sungguh menggoda rasa la k'zai...cam mana rasa dia erk...satu hari kena cuba ni...

Nazrah Bakery & Dunia Kuih berkata...

cantik nya gupa dia..tak pernah dengar plak nama nya...mesti dicuba..

Ayu berkata...

kita tak pernah rasa pun pavlova, tapi pernah dengar..hehe..cantik akak deco kat atas tu..

umi berkata...

the first word bila ternampak pavlova ni..WOW! sungguh menawan kalbu..!mesti sedap nih. kalau hasil dari dapur kzai, umi mesti cuba, wajib ni!

CatlinaFly berkata...

bilalah nak mencuba pavlova..tekstur dia camne kak..berkerak di luar, lembut di dalam ke?tak manis ke kak?

fara dean berkata...

kak zai..
sedapnyaaaaa..1st time mkn kt serai trus jatuh cinta!!! tp nk buat tak tahu..sedappnya kak..nak sikit..

kakchik@ella berkata...

wah kak zai .. mcm sedap je kak. Sy tk penah rasa. mmg sedap ye kak?

hOtMaMa berkata...

mmg sedap kan kak?!!! saya baru buat last week, sbb ada kwn nak rasa.. pavlova neh, klu saya buat, anak & hubby kompem takkan tolak.. makan sampai licin! letak coklat pun sodapppp.. hehehe.. sapa yg teringin nak buat tu, sila2 la.. mmg tak rugi uols cuba! :)

ain (sweet thots) berkata...

k.zai ... cun pavlova tu ... ain ni berapa kali tah nk buat, x sampai2 gak seru lagi.. cam gerun lak, takut fail buat meringue ;)

Cik Chenta berkata...

saya dah try bt la akak , amek resepi dalam wanita kalau xsalah tapi xlalu la bila nak mkn , manis sgt , hehehe . . tp akak punya ni nampak lawa je , saya xnaik mcm tu pon :[

nabila berkata...

nak bakar tu alas dgn baking paper ker?
sy pernah buat, tp melekat kat atas paper meringue tu..last2 x jd cantik.