Khamis, Februari 17, 2011

Sotong Oriental

www.tips-fb.com
Menu yang simple dan sedap...dah lama gak tak masak sotong...harini teringin nak makan sotong Oriental resepi yg terjumpa kat blog Rabiatun...nampak sedap dan Tun dah banyak kali ulang tayang menu ni...dah tentu sedapkan...resepi dr aliza dan dipanjangkan olih Madiha dan Nor@secubit garam....jom tengok resepi yg senang ni...tima kasih pd empunya resipi dan pada yg terlibat.



SOTONG ORIENTAL by Aliza
sumber Kak Nor
sumber Rabiatun

Bahan
2500 gm sotong ~ bersihkan & potong kemudian dicelur sebentar & tos- (kali ni Tun tak celur pun)
1 tangkai daun kari
5 ulas bwg merah ~ hiris
3 ulas bwh putih ~ cincang
garam & gula secukup rasa
1 biji cili hijau ~ hiris (MaDiHaA tambah)

Bahan2 ini dicampur jadikan pes
2 s/b pes tom yam
2 s/k rempah kari ikan
1 1/2 s/b sos tiram
2 s/k sos ikan
6 s/b air panas

Cara Menyediakan
1. Panaskan minyak dan masukkan daun kari, bawang merah, bwg putih dan tumis hingga kekuningan.
2. Campurkan bahan2 pes tadi dan gaul rata & biar lebih kurang 3 minit.
3. Masukkan sotong dan cili hijau.. kacau rata. Masukkan garam (jika perlu) & gula & masak selama 5 minit. Sedia utk dihidangkan.

Share |

11 ulasan:

Nieza berkata...

Assalammualaikum kak zai...ya memang sedap sotong oriental ni..kalau dapat ratah gitu pun sedap juga..hehe

Paty's Kitchen - Cook with passion. berkata...

Tenguk pun air liur dah meleleh. Sedap nampaknya. Boleh saya cuba nanti ya.

Mas berkata...

sotong ni memang sedapp..
mas pun dah try....

KakAsma berkata...

mcm mcm boleh buat ngan sotong niekan..tengok menu kak zai yg nie ngan yg len pasal sotong teruja lak..selalu kalau beli sotong puas pikir nak masak aperkan..asyik sambal ajer...

kakchik@ella berkata...

OMG .. simple tapi sedap. ela nak cuba la nnti. thnks for sharing this ye kak.

erinmizie berkata...

salam kak,merujuk entri kek birthday dafina,nnti resepi bg kat blog sye k..n cane nk lekatkan gambar tu..

Iza Akma berkata...

assalam kak zai,
sume dah kata sedap..wajib try la nie..nak rasa gak kesedapannya...

ain (sweet thots) berkata...

sotong oriental yg mmg best!

lovely berkata...

SEDAPnYER,... TErLIuR puLaK..EEmm YuMMYYuuMM

Ayu berkata...

sotong oriental sudah sampai ke rumah kzai dah ya..
eh kat sini pun banyak recipe2 sotong lah..boleh cuba lain kali ni..

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

resepi sotong yg memang sedap kan kak zai.. thanks to aliza yg perkenalkannya di FP beliau dulu...