Jumaat, November 11, 2011

Cucur Nasi Jejari Ketam

www.tips-fb.com
ASSALAMUALAIKUM...dah minum petang semua..petang ni akak wat cucur nasi jejari ketam je...cucur yang sedap dan lembut setiap masa...dah pernah buat cucur ni..tapi hari ni baru nak pose..sbb senang nak wat rujukan akan datang...kalau ada lebihan sedikit nasi blh lah cuba drpd di buang begitu saja...selalu kalau wat cucur guna telor supaya lembut...resepi yg ni jimat telor...resepi akak amik dr dapur Yatie@Sinar Kehidupan..tengok yatie buat cucur ni begitu bulat sekali..akak tambah sedikit lg air masa bancuh sbb tu jd meleper je dan byk jerawat...lain kali tak perlu tmbh air lg..sbb dh cukup lembut..tima kasih Yatie dan akak share disini pulak ye..

Bahan-Bahan
  • 2 cwn nasi
  • 2 cwn air
  • 1 biji bwg besar
  • 2 biji bwg putih
  • 1 sudu besar udng kering-rendam dan toskan
  • 2 1/2 cwn tepung gandum
  • 8 btng crabsticks-atau lebih, di potong kecil2
  • 1 biji lada besar dihiris nipis (jika suka)
  • Daun sup/bawang (di hiris halus)
  • sedikit garam
  • Minyak untuk mengoreng
Cara Membuatnya
  1. Blend nasi bersama air, masukkan sekali udng kering, bwg putih dan bwg besar...kisar sebati.
  2. Masukkan tepung gandum ke dlm bekas dan tuangkan bahan2 kisar tadi...gaul sebati.
  3. Campurkan semua bahan2 hirisan, garam dan gaul sebati. Masukkan sekali potongan crabstick dan gaul hingga sebati.
  4. Panaskan minyak dan goreng adunan cucur hingga masak.
  5. Saya gunakan tangan saja utk men=jemput cucur ini....pastikan jari di basahkan sedikit dngn air supaya mudah.
= Boleh juga gunakan sudu utk mengoreng cucur ni...sudu hendaklah di celupkan sebentar kedlm minyak panas tadi dan jemputlah adunan cucur tadi kedlm minyak gorengan....dan buatlah sehingga habis...

Share |

18 ulasan:

IXORAROXI berkata...

Salam Kzai, sedap nampak cucur tu..terimakasih berkongsi, ada juga stok jejari ketam baru beli semalam.Boleh cuba ni

dZana berkata...

aslmkum kzai sayang.. boleh tumpang minum ptg kt sni.. saya bawakan kari dging korban boleh buat cicah2.. tpi malas tul nk updated blog la ni.. huuu..

Nuridah berkata...

Assalamualaikum Kak Zai,

wah sedap ni kak buat minum ptg...perut pun tengah lapar nie...hehe...nur kat sini buat roti kirai...hujan2 ni mmg lapar aja perut...wah tu seronok dzana bawak kari daging korban tu...jeles I...hehe.

Lyza berkata...

salam kzai..apa kabar? Lama x singgah ke cni..mkn ptg ni sedap ni..mkn panas2..masuk list lyza ye..tq

Amie berkata...

banyak jerawat pun takpelah... yang penting sodap! tumpang makan 2 ketul di sini ye Kzai.... sedapnya dapat minum secawan teh panas!

Ezadlieza berkata...

salam k.zai...ptg2 camni tgk cucur lapor terus kakkkkk...sedap tul nampaknya....

Chik Mimi berkata...

Assalamualaikum kak zai sihat ke
best ni datang petang2 ni akak jamu dengan cucur:)

HomeKreation berkata...

Aslmkm KZai. Owang umah ni semua nya hantu cucuq... hantor ler sepinggan...hehe

cik cek berkata...

Asal nama cucur ke cekodok ke...memang kak cek suka....

Gee® berkata...

sedapnyaaaa... musim2 hujan ni memang cocok makan cucur kan...

Liza berkata...

salam ziarah k.zai....sedap cucur ni, ada kelainan sbb guna nasi....nnt liza nk try la....hihihih

Paty's Kitchen - Cook with passion. berkata...

Wah wajah baru kzai, kelopak bunga berguguran...so sweet.. Cucoq tu anta kat umah akak sikit ya.

nuwairani ismail berkata...

kak zai...tak terfikir pulak kite nasi pon boleh buat cucur...punyelah jenuh nak perabih nasi dingin tu kalau tak habih...pasni leh try buat cucur juga.

Kakwan (K1) - citarasawan berkata...

Salam Zai,, bahan2 nye sume dh ada,, mesti anak K1 suka bila buat cucur ni...

che mid berkata...

Salam, Satu lagi resepi kzai yang boleh ditiru ni.. t kasih kongsi resepi ya..

openid berkata...

Salam kak Zai,
Tengok cucur akak ni terbayang cicah dengan sos lingham sedapnye. ehehe...

akak, nasi kari ayam tu memang sedap. Tapi tak sempat ambil gambar sebab Faiz balik pun dah malam. InsyaAllah nak buat lagi lain kali, kami suka betul. Next time harap2 boleh ambil gambar dan letak resipi kat blog pulak. Apepun, terima kasih utk resipinya kak :)

Ijan

kakchik@ella berkata...

menariklah Resepi ni kak Zai. nanti ella nak cuba ye.

kanzaenterprise berkata...

salam perkenalan...jom singgah..beeest sangat blog nie!! jgn lupa follow:)